Hvordan ser jeg om mine billeder bliver brugt af andre?

by Dan Thøisen


Skrevet for for 4 år siden


I dag er det uhyre let at kopiere et digitalt billede og sætte det ind lige hvor man ønsker. Det sker desværre alt for ofte at ens billede bliver brugt/misbrugt.

Det kan endda være større danske medier som tager dit billede og bruger det på deres nyhedsside eller på deres trykte aviser/magasiner.

 

Reglerne gælder selvfølgelig for alle, om du er et stort nyhedsbureau eller om du er en enkelt person, så skal paragrafferne overholdes.

I dette indlæg hvis jeg grave lidt dybere i hvordan man kan opdage at nogen har "stjålet" eller måske bare lånt dit billede, og så vil jeg i næste opslag skrive om hvad man så gør når du har opdaget at nogen har stjålet dit billede.

 

Hvor bliver mit billede brugt?

Det er egentlig ikke så let at finde ud af hvor dit billede bliver brugt, der skal man helst besøge alle hjemmesider der findes, og så kigge hvert billede efter om det skulle være dit billede, eller måske et redigeret billede der ligner dit.

Det både har og gør Google heldigvis for os hele tiden. Via Google kan man lave en omvendt billedsøgning, altså give Google et billede og spørge om den kan finde et lignende billede (måske endda et præcis match)

Se Googles omvendt billedesøgning her: https://www.google.dk/imghp

 

 

Tryk på kameraet, og enten skriv en url på hvor dit billede befinder sig (det kunne være her på Framia) eller upload dit billede til Google.

 

 

En af de aller første omvendt billedesøgninger der fandtes, og stadig findes og er rigtig god hedder TinEye.com

TinEye fungerer på samme måde som Google gør, men TinEye er udelukkende brugt til at finde kopier af ens billede brugt ude på internettet, hvor Google også kan finde billeder der ligner dit, altså ikke nødvendigvis det samme billede.

 

 

Hvad gør jeg så hvis mit billede bliver brugt?

Det kommer lidt an på hvad du ønsker. Du kunne ønske at vedkommende skal fjerne dit billede fuldstændig, eller du kunne ønske dig at de skal betale for at bruge dit billede, eller måske bare krediterer dig ved at skrive dit navn på billedet eller måske et link til din hjemmeside/instagram profil.

Jeg ville selv kontakte vedkommende hvis det er muligt at finde nogen kontakt oplysninger.

Bliver dit billede vist på en .dk domæne, kan du slå domænet op på https://www.dk-hostmaster.dk ved at skrive domænet i "Er dit ønskede .dk-domænenavn ledigt?" og derefter kommer der en ny knap frem nedenunder som du skal trykke på. Knappen hedder: se detaljer.

 

Så kan du se hvem der ejer domænet, og lave et Google søgning på om du kan finde nogle kontakt oplysninger.

Det aller bedste i de fleste sager (altså før vi bringer retten ind i billedet) er at kontakte personer der har overtrådt loven, for at fortælle dem at de overtræder lovgivningen ved at bruge dit billede og du ønsker kompensation i en eller anden form.

Det er ikke altid personen der bruger dit billede, ved at de har gjort noget forkert - eller det kan også forekomme at dit billede bare er så godt, at de ikke kunne finde et andet og ikke kunne kontakte dig, og derfor brugte det alligevel.

Husk på at det ikke altid er penge der er bedst at få ud af sådan en sag. Lad os tage et eksempel: Hvis nu Ekstrabladet har "lånt" et af dine billeder uden at spørge og du opdager dette. Så laver du en sag på hændelsen og en dommer vurderer at dit billede er 500kr værd, og Ekstrabladet så skal betale 500kr til dig og muligvis også en bøde (som du dog ikke får en del af) - Så har du kun tjent 500kr på et billede.

Hvis du i stedet for, kan få dem til at skrive dit navn, hjemmeside, instagram profil nedenunder billedet og dette kan give en del mere trafik eller kunder i butikken, så har du muligvis tjent endnu mere.

 

Endnu en ting du skal være opmærksom på, er hvis dit billede bliver brugt på en hjemmeside i udlandet, og du ikke har mulighed for at kontakte ejeren af siden, så er det meget svært at trække dem i den danske ret og forhåbentlig vinde en sag.

 

Jeg vil bare have nogle penge for mit billede!

 Hvis du bare vil have personen, der har snuppet dit billede, ned med nakken, og helst så dyrt som muligt (jeg dømmer dig bestemt ikke, fordi sådan ville jeg selv have det) - Så skal du kontakte nogle af de gratisse retshjælp ved ophavsretskrænkelse af billeder.

En af disse kunne være https://not-allowed.dk/ som har en "No Cure No Pay" politik, som betyder at du kun behøver at betale nogle omkostninger, hvis du vinder.

De kræver kun at du kan dokumentere at du ejer billedet, og hvordan gør du så det?

 

Hvordan dokumenterer jeg, at jeg ejer et billede?

 

  • Gem altid originalen på din computer - så det billede der bliver stjålet er et komprimeret billede (så som jpg eller png) og du beholder dit raw format på computeren
  • Gem altid flere fra samme shoot, da dette kan bevise at du har flere billeder af det samme, hvilken tyven ikke kan bevise
  • Du kan bruge archive.org som fungerer lidt som Google, da de besøger en del sider og gemmer så en kopi hos dem selv, du kan så dokumentere at dit billede blev uploaded på denne hjemmeside, på et bestemt tidspunkt.
  • Send billederne til dig selv via en offentlig e-mail adresse, eksempelvis Gmail.com eller Yahoo, Hotmail og lignende. På den måde har du en kopi af billedet som du ikke kan manipulere, og dette er godkendt af domstolene.
  • Tilføj et vandmærke på dit billede. Ja sådan et kan for det meste redigeres væk, men vil også efterlade det stjålne billede i en redigeret format, som man senere kan analysere og finde frem til at det har været redigeret.
    Det er selvfølgelig ikke det pæneste at have et vandmærke på billederne, og især ikke billederne på Framia.org - men man kan se det som et signatur som malere også bruger på deres billeder.

 

Hvis du lægger et billede op på internettet, så husk altid at skrive nogle kontaktoplysninger på billedet. Brug helst ikke din e-mail, da du derfor bare vil få en del spam tilsendt. Brug hellere en Facebook side, en Instagram konto eller din hjemmeside hvor man kan kontakte dig på. Gør livet nemt for folk der gerne vil bruge dit billede, og fortæl altid hvad de må bruge dit billede til.

 

Mit næste blogindlæg kommer til at være om Creative Commons, altså hvordan du skal skrive licenser på dit billede og rent faktisk give lov til at dit billede kan blive brugt, og ikke mindst hvor og hvordan de må bruges.

 


Skriv en kommentar:


Thomas Eckhoff-Nissen for 4 år siden

Godt skrevet. Tak, Dan :)

Søg indlæg

Hvordan bliver jeg en dygtigere fotograf?

Der er mange måder at blive en bedre fotograf på, men nogle af de vigtigste ting at fokusere på er:

  1. Øv dig regelmæssigt: Som med alt andet, kræver det øvelse at blive god til noget. Prøv at tage billeder hver dag, eller i det mindste så ofte som muligt, for at få mest mulig erfaring og forbedre dine færdigheder.

  2. Lær grundlæggende kompositionsteori: God komposition er en af de vigtigste faktorer i god fotografi. Lær om elementer som linjer, former, perspektiv og balance for at forstå, hvordan man arrangerer et motiv for at skabe et interessant og indholdsrigt billede.

  3. Forstå dit kamera: Det er vigtigt at forstå alle de forskellige indstillinger og funktioner på dit kamera, så du kan tage fuldt udbytte af det. Læs kameraets manual og øv dig med at justere forskellige indstillinger for at få en forståelse for, hvordan de påvirker dit billede.

  4. Lær om belysning: Belysning er en af de vigtigste faktorer i fotografi, og det kan være svært at få rigtigt. Lær om de forskellige typer af belysning, såsom naturligt lys, kunstigt lys og flash, og hvordan de påvirker dit billede.

  5. Analyserer andre fotografers arbejde: Se på andre fotografers arbejde for at få inspiration og lære af deres erfaringer. Analysere hvad der gør et billede godt, og hvad der kan gøres bedre.

  6. Eksperimenter med forskellige genrer og teknikker: Prøv at tage billeder i forskellige genrer, såsom landskab, portrætter, street photography osv. Eksperimenter med forskellige teknikker, såsom lange eksponeringer, panoramaer og macro-fotografering, for at udvide dine færdigheder og finde din egen stil.

  7. Tilmeld dig et fotokursus eller arbejd med en erfaren fotograf: At tage et kursus eller arbejde med en erfaren fotograf kan give dig værdifuld viden og feedback, som kan hjælpe dig med at forbedre dine færdigheder.

Husk at være tålmodig med dig selv, fotografi er et konstant lærende fag.

Farvelæg sort hvide billeder - Komplet guide til at få sort hvide billeder til at få lidt farve

Du har sikkert, som så mange andre, gamle sort hvide billeder i skuffen eller skabet som godt kunne bruge en kærlig hånd med lidt farve.

Har du tænkt, hvordan farvelægger man S/H billeder?

Det er for det meste muligt i dit favorit billederedigeringsprogram så som Photoshop eller Gimp, men det kan godt være en lang og besværlig process at få farvelagt billeder i de ovennævnte programmer.

 

Er der ikke en nem måde at farvelægge S/H billeder?

Jo det er der, jeg ved ikke om det er den nemmeste måde, men helt sikkert nemmere end at skulle tegne og male i Photoshop.

Jeg bruger selv en hjemmeside der hedder https://www.colorizephoto.com hvor du kan uploade dit S/H billede, og uploade nogle reference billeder med de farver du ønsker dit S/H billede skal have.

Et eksempel kunne være dette billede:

Inde på colorizephoto.com ser du denne skærm:

Her i topmenuen vælger du: Open, og vælger derefter det billede du ønsker skal farvelagt.

Derefter ude til højre kan du åbne et reference billede.

Jeg fandt et tilfældigt IKEA billede af en bænk der havde den farve jeg ønskede:

Nu kan du markere på den farvede bænk hvilket område du ønsker farve fra, og begynde at farvelægge på dit S/H billede.

Efter 2 minutters farvelægning ser den ene stol således ud:

Det tager selvfølgelig længere tid, jo flere detaljer der er på billedet - og nu har jeg ikke just valgt det simpleste billede til denne demo.

 

 

Billede lånt fra Pattern photo created by freestockcenter - www.freepik.com

Hvad er HDR [High Dynamic Range] og hvordan laver jeg det?

HDR, eller High Dynamic Range, er en teknik, der giver mulighed for at tage billeder med et større dynamisk område end traditionelle billeder. Det betyder, at man kan fange både de lyse og mørke områder i et motiv på en gang, uden at nogle af dem bliver for lyse eller for mørke.

For at tage et HDR-billede tager man typisk flere billeder af samme motiv med forskellige eksponeringer, og så samler man dem i et softwareprogram, der kombinerer dem til et enkelt billede med et større dynamisk område. Det kan give et mere realistisk billede, hvor både skyerne og solen kan ses på samme tid, eller hvor detaljerne i skyggerne stadig er synlige.

HDR-billeder kan også bruges kreativt, ved at skubbe kontrasten og farverne til det ekstreme for at skabe en dramatisk effekt.

HDR-teknologi kan også findes i moderne smartphones, hvor kameraet automatisk tager flere billeder med forskellige eksponeringer, og så samler dem til et enkelt HDR-billede. Det betyder, at det er blevet nemmere end nogensinde før at fange detaljerne i både lyse og mørke områder i et motiv.

Det er værd at bemærke, at HDR ikke altid er den bedste løsning, da det kan resultere i kunstige eller over-behandlede billeder, så det er altid vigtigt at vælge den rigtige metode for det rigtige motiv.

Så i alt, HDR er en nyttig teknik for at fange et større dynamisk område i et billede, og kan bruges både realistisk og kreativt. Det er nemmere end nogensinde før at tage HDR-billeder takket være avancerede kameraer i smartphones. Men det er vigtigt at vælge den rigtige metode for det rigtige motiv, for at undgå kunstige eller over-behandlede billeder.