Bokeh

by Dan Thøisen


Skrevet for for 3 år siden


Der er mange som spørger "Hvad er bokeh?" og hvordan laver jeg det med mit kamera.
Jeg vil forsøge at forklare præcis hvad bokeh er, og hvordan du kan udnytte dit kamera, eller rettere dit objektiv, til at opnå en bokeh effekt.

 

Hvad er Bokeh?

Er det ikke bare en uskarp baggrund? - og jo, med lidt god vilje kan man godt sige at det "bare" er en uskarp baggrund.

Men det er bare ikke kun en uskarp baggrund - det er hele effekten et objektiv laver ved et lavt blænde-tal (eksempelvis f/2,8 eller f/1,4).

Objektiver laver forskellige "mønstre" på baggrunden, når man stiller objektivet til et lavt blændetal.

Når et objektiv er sat til et lavt blændetal, så vil åbningen være meget stor (Se nedenstående billede som eksempel)


Som du nok allerede ved betyder et lavt tal, stor åbning og stort tal lille åbning. Derfor betyder "en stor blænde" nemlig "et lille blænde tal" - Så jeg holder mig altid til ordene "stor/lille blænde-tal" - Da jeg synes det er mere intuitivt at tænke på talstørrelse.

 

Bokeh definitionen: "the way the lens renders out-of-focus points of light"

 

Kan jeg ikke bare lave Bokeh effekt i mit photoshop bagefter?

Teoretisk set kan du godt lave bokeh effekt i Photoshop, men det er bare meget nemmere og hurtigere at lave med et objektiv og ikke nær så besværligt som det ville være hvis du skulle redigere billedet i Photoshop.

 

Lad os se på nogle eksempler af Bokeh effekten:

Lasse Hansen Her kan man se at objektet i midten står skarpt og baggrunden er uskarp - dog hvis man kigger nøje efter, kan man se at baggrunden også har nogle aftegninger, disse aftegninger kalder man "Bokeh".

Exif: NIKON D600 Objektiv 50mm Blænde: f/2.8 Lukkertid: 1/200s ISO: 100

Fotograf: Lasse Hansen Olesen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://framia.org/api/file?id=5866&w=1200&h=800

Her ses endnu en blomst hvor baggrunden er uskarp, men det kræver ikke noget trænet øje for at kunne se at baggrunden på billedet foroven og dette billede er forskellig.

Læg mærke til at objektivet har tegnet nogle runde aftegninger.

 

 Fotograf: Jeanette Jensen

 

 

 

 

Hvordan laver jeg selv "Bokeh" effekten?

Du har sikkert allerede lavet den mange gange. Jeg kan i hvertfald se på Framia at en del af medlemmerne laver "Bokeh" effekt på deres billeder, måske endda uden selv at vide det.

Som du allerede nu har lært, er bokeh ikke kun en uskarp baggrund, altså det er ikke kun at bruge et lavt blændetal. Alt afhænger af dit objektiv. Ja du læste desværre rigtig, hvis du vil have rigtig flotte aftegninger, skal du bruge/købe et objektiv der tegner rigtig flotte aftegninger.

 

Så hvis du skal ud at købe et nyt objektiv, så enten spørg om du må prøve det på dit kamera først, eller slå op på internettet hvordan objektivet tegner og se nogle billeder.

Det er oftest macro og portræt objektiver man ønsker skal tegne en fik bokeh effekt.

 

Husk på hvem der laver billedet! - Jeg ser desværre ofte at folk har misforstået hvor der flotte billede kommer fra, så jeg vil liste rækkefølgen op på hvad der er vigtigst, når et flot billede skal laves:

  1. Fotografen - En uerfaren fotograf med dyrt udstyr tager ikke flotte billeder
  2. Objektiv - Det er glasset i ens objektiv der er vigtig, så invester gerne i et godt objektiv.
  3. Kameraet - Vi kan selvfølgelig ikke undvære kameraet, og ja megapixels betyder da noget - men uden punkt 1 og 2 vil dit billede aldrig blive godt.

 

Jeg håber du har lært lidt om bokeh effekten, og vil ud at skyde nogle fede billeder vi kan få lov at se på Framia!


Skriv en kommentar:


Søg indlæg

Hvordan bliver jeg en dygtigere fotograf?

Der er mange måder at blive en bedre fotograf på, men nogle af de vigtigste ting at fokusere på er:

  1. Øv dig regelmæssigt: Som med alt andet, kræver det øvelse at blive god til noget. Prøv at tage billeder hver dag, eller i det mindste så ofte som muligt, for at få mest mulig erfaring og forbedre dine færdigheder.

  2. Lær grundlæggende kompositionsteori: God komposition er en af de vigtigste faktorer i god fotografi. Lær om elementer som linjer, former, perspektiv og balance for at forstå, hvordan man arrangerer et motiv for at skabe et interessant og indholdsrigt billede.

  3. Forstå dit kamera: Det er vigtigt at forstå alle de forskellige indstillinger og funktioner på dit kamera, så du kan tage fuldt udbytte af det. Læs kameraets manual og øv dig med at justere forskellige indstillinger for at få en forståelse for, hvordan de påvirker dit billede.

  4. Lær om belysning: Belysning er en af de vigtigste faktorer i fotografi, og det kan være svært at få rigtigt. Lær om de forskellige typer af belysning, såsom naturligt lys, kunstigt lys og flash, og hvordan de påvirker dit billede.

  5. Analyserer andre fotografers arbejde: Se på andre fotografers arbejde for at få inspiration og lære af deres erfaringer. Analysere hvad der gør et billede godt, og hvad der kan gøres bedre.

  6. Eksperimenter med forskellige genrer og teknikker: Prøv at tage billeder i forskellige genrer, såsom landskab, portrætter, street photography osv. Eksperimenter med forskellige teknikker, såsom lange eksponeringer, panoramaer og macro-fotografering, for at udvide dine færdigheder og finde din egen stil.

  7. Tilmeld dig et fotokursus eller arbejd med en erfaren fotograf: At tage et kursus eller arbejde med en erfaren fotograf kan give dig værdifuld viden og feedback, som kan hjælpe dig med at forbedre dine færdigheder.

Husk at være tålmodig med dig selv, fotografi er et konstant lærende fag.

Farvelæg sort hvide billeder - Komplet guide til at få sort hvide billeder til at få lidt farve

Du har sikkert, som så mange andre, gamle sort hvide billeder i skuffen eller skabet som godt kunne bruge en kærlig hånd med lidt farve.

Har du tænkt, hvordan farvelægger man S/H billeder?

Det er for det meste muligt i dit favorit billederedigeringsprogram så som Photoshop eller Gimp, men det kan godt være en lang og besværlig process at få farvelagt billeder i de ovennævnte programmer.

 

Er der ikke en nem måde at farvelægge S/H billeder?

Jo det er der, jeg ved ikke om det er den nemmeste måde, men helt sikkert nemmere end at skulle tegne og male i Photoshop.

Jeg bruger selv en hjemmeside der hedder https://www.colorizephoto.com hvor du kan uploade dit S/H billede, og uploade nogle reference billeder med de farver du ønsker dit S/H billede skal have.

Et eksempel kunne være dette billede:

Inde på colorizephoto.com ser du denne skærm:

Her i topmenuen vælger du: Open, og vælger derefter det billede du ønsker skal farvelagt.

Derefter ude til højre kan du åbne et reference billede.

Jeg fandt et tilfældigt IKEA billede af en bænk der havde den farve jeg ønskede:

Nu kan du markere på den farvede bænk hvilket område du ønsker farve fra, og begynde at farvelægge på dit S/H billede.

Efter 2 minutters farvelægning ser den ene stol således ud:

Det tager selvfølgelig længere tid, jo flere detaljer der er på billedet - og nu har jeg ikke just valgt det simpleste billede til denne demo.

 

 

Billede lånt fra Pattern photo created by freestockcenter - www.freepik.com

Hvad er HDR [High Dynamic Range] og hvordan laver jeg det?

HDR, eller High Dynamic Range, er en teknik, der giver mulighed for at tage billeder med et større dynamisk område end traditionelle billeder. Det betyder, at man kan fange både de lyse og mørke områder i et motiv på en gang, uden at nogle af dem bliver for lyse eller for mørke.

For at tage et HDR-billede tager man typisk flere billeder af samme motiv med forskellige eksponeringer, og så samler man dem i et softwareprogram, der kombinerer dem til et enkelt billede med et større dynamisk område. Det kan give et mere realistisk billede, hvor både skyerne og solen kan ses på samme tid, eller hvor detaljerne i skyggerne stadig er synlige.

HDR-billeder kan også bruges kreativt, ved at skubbe kontrasten og farverne til det ekstreme for at skabe en dramatisk effekt.

HDR-teknologi kan også findes i moderne smartphones, hvor kameraet automatisk tager flere billeder med forskellige eksponeringer, og så samler dem til et enkelt HDR-billede. Det betyder, at det er blevet nemmere end nogensinde før at fange detaljerne i både lyse og mørke områder i et motiv.

Det er værd at bemærke, at HDR ikke altid er den bedste løsning, da det kan resultere i kunstige eller over-behandlede billeder, så det er altid vigtigt at vælge den rigtige metode for det rigtige motiv.

Så i alt, HDR er en nyttig teknik for at fange et større dynamisk område i et billede, og kan bruges både realistisk og kreativt. Det er nemmere end nogensinde før at tage HDR-billeder takket være avancerede kameraer i smartphones. Men det er vigtigt at vælge den rigtige metode for det rigtige motiv, for at undgå kunstige eller over-behandlede billeder.