Guide til HDR [High Dynamic Range]

by Dan Thøisen


Skrevet for 4 år siden


High Dynamic Range [HDR]

Handler om at dit kamera ikke kan se detaljer i både mørke og lyse områder på samme billede, hvor dit øje er i stand til at kunne korrigere for disse forskelle.

 

Meget simpel forklaring

Så for at du kan få ét billede hvor der er detalje i de mørke såvel de lyse områder, kan man tage to billeder. Et hvor der er detalje i det mørke område, og et hvor der er detalje i det lyse område og så smelte de to billeder sammen.

 

Kameraerne i dag

Som kameraer i dag får flere og flere funktioner, kan man I dag skyde HDR og lade kameraet smelte billederne sammen uden at skulle bruge software på sin computer. Ved at lade kameraet gøre dette, mister man desværre en del funktioner man kan lege med i disse software.

Ved de fleste kameraer skal du vælge EV og antal billeder EV tallet bestemmer de lysmålinger dit kamera skal skyde billederne i, og antal billeder er som navnet antyder, antallet af billeder kameraet skyder.

Så vælger du EV på 6.0 og antal billeder til at være 3, vil kameraet tage 3 billeder hvor de henholdvis er på EV -6.0 og EV 0 og EV +6.0. Enten vil dit kamera sammensmelte billederne automatisk, ellers vil du ende op med 3 billeder som du selv får lov til at redigere på din computer bagefter.

 

 

 

Som man kan se på billedet, at der er store mørke områder og store lyse områder. Alle områder vil vi gerne have detalje i, derfor er dette billede et godt sted at tage et HDR billede.

 

Så det gjorde jeg. Mine indstillinger på kameraet var sat til at tage 5 billeder med EV på 2. Det betyder at billederne er på EV: -1,30 -0,70 0 +0,70 +1,30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter at have redigeret dem ser det endelig resultat sådan ud:

 

 

 

Her har jeg brugt et stykke software som hedder Luminance HDR 2.4.0 og kan hentes her og er gratis og virker til Windows, Linux og Mac.

 

 

Hvor skal man IKKE tage HDR billeder?

Jeg ser desværre gentagende misforståelser på hvad HDR rent faktisk er, og hvornår det er nødvendigt at tage sådan et.

Efter du har læst foroven så burde spørgsmålet "Hvor tager jeg HDR billeder henne?" være nem at svare på, men lad mig se om jeg kan gøre det kort.

 

Alle de steder hvor der ikke er en stor forskel på mørke og lyse områder, egner sig ikke til HDR.

 

Hvilket software skal jeg bruge?

Jeg har selv brugt lidt af hvert og for at være ærlig så går pris og hvor nemme de er at bruge hånd i hånd.

Da jeg startede med at lave HDR brugte jeg Photomatix Pro som kan købes her til en sum af $99 og en gratis prøve periode, som tilføjet et vandmærke over dine billeder.

Photomatic Pro er virkelig nem at bruge, og man kan justere alle disse slidere frem og tilbage og se dit billede direkte ændre sig, indtil man er tilfreds.

Jeg bruger nu Luminance HDR som er ganske godt, uden at have testet alle detaljer af programmer gør det praktisk talt det samme som photomatix pro og er dermed også gratis og open source.

Der kommer senere en guide til Luminance HDR.

 

God fornøjelse med jeres HDR billeder derude! :)

 

 


Skriv en kommentar:


Søg indlæg

Hvordan ser jeg om mine billeder bliver brugt af andre?

I dag er det uhyre let at kopiere et digitalt billede og sætte det ind lige hvor man ønsker. Det sker desværre alt for ofte at ens billede bliver brugt/misbrugt.

Det kan endda være større danske medier som tager dit billede og bruger det på deres nyhedsside eller på deres trykte aviser/magasiner.

 

Reglerne gælder selvfølgelig for alle, om du er et stort nyhedsbureau eller om du er en enkelt person, så skal paragrafferne overholdes.

I dette indlæg hvis jeg grave lidt dybere i hvordan man kan opdage at nogen har "stjålet" eller måske bare lånt dit billede, og så vil jeg i næste opslag skrive om hvad man så gør når du har opdaget at nogen har stjålet dit billede.

 

Hvor bliver mit billede brugt?

Det er egentlig ikke så let at finde ud af hvor dit billede bliver brugt, der skal man helst besøge alle hjemmesider der findes, og så kigge hvert billede efter om det skulle være dit billede, eller måske et redigeret billede der ligner dit.

Det både har og gør Google heldigvis for os hele tiden. Via Google kan man lave en omvendt billedsøgning, altså give Google et billede og spørge om den kan finde et lignende billede (måske endda et præcis match)

Se Googles omvendt billedesøgning her: https://www.google.dk/imghp

 

 

Tryk på kameraet, og enten skriv en url på hvor dit billede befinder sig (det kunne være her på Framia) eller upload dit billede til Google.

 

 

En af de aller første omvendt billedesøgninger der fandtes, og stadig findes og er rigtig god hedder TinEye.com

TinEye fungerer på samme måde som Google gør, men TinEye er udelukkende brugt til at finde kopier af ens billede brugt ude på internettet, hvor Google også kan finde billeder der ligner dit, altså ikke nødvendigvis det samme billede.

 

 

Hvad gør jeg så hvis mit billede bliver brugt?

Det kommer lidt an på hvad du ønsker. Du kunne ønske at vedkommende skal fjerne dit billede fuldstændig, eller du kunne ønske dig at de skal betale for at bruge dit billede, eller måske bare krediterer dig ved at skrive dit navn på billedet eller måske et link til din hjemmeside/instagram profil.

Jeg ville selv kontakte vedkommende hvis det er muligt at finde nogen kontakt oplysninger.

Bliver dit billede vist på en .dk domæne, kan du slå domænet op på https://www.dk-hostmaster.dk ved at skrive domænet i "Er dit ønskede .dk-domænenavn ledigt?" og derefter kommer der en ny knap frem nedenunder som du skal trykke på. Knappen hedder: se detaljer.

 

Så kan du se hvem der ejer domænet, og lave et Google søgning på om du kan finde nogle kontakt oplysninger.

Det aller bedste i de fleste sager (altså før vi bringer retten ind i billedet) er at kontakte personer der har overtrådt loven, for at fortælle dem at de overtræder lovgivningen ved at bruge dit billede og du ønsker kompensation i en eller anden form.

Det er ikke altid personen der bruger dit billede, ved at de har gjort noget forkert - eller det kan også forekomme at dit billede bare er så godt, at de ikke kunne finde et andet og ikke kunne kontakte dig, og derfor brugte det alligevel.

Husk på at det ikke altid er penge der er bedst at få ud af sådan en sag. Lad os tage et eksempel: Hvis nu Ekstrabladet har "lånt" et af dine billeder uden at spørge og du opdager dette. Så laver du en sag på hændelsen og en dommer vurderer at dit billede er 500kr værd, og Ekstrabladet så skal betale 500kr til dig og muligvis også en bøde (som du dog ikke får en del af) - Så har du kun tjent 500kr på et billede.

Hvis du i stedet for, kan få dem til at skrive dit navn, hjemmeside, instagram profil nedenunder billedet og dette kan give en del mere trafik eller kunder i butikken, så har du muligvis tjent endnu mere.

 

Endnu en ting du skal være opmærksom på, er hvis dit billede bliver brugt på en hjemmeside i udlandet, og du ikke har mulighed for at kontakte ejeren af siden, så er det meget svært at trække dem i den danske ret og forhåbentlig vinde en sag.

 

Jeg vil bare have nogle penge for mit billede!

 Hvis du bare vil have personen, der har snuppet dit billede, ned med nakken, og helst så dyrt som muligt (jeg dømmer dig bestemt ikke, fordi sådan ville jeg selv have det) - Så skal du kontakte nogle af de gratisse retshjælp ved ophavsretskrænkelse af billeder.

En af disse kunne være https://not-allowed.dk/ som har en "No Cure No Pay" politik, som betyder at du kun behøver at betale nogle omkostninger, hvis du vinder.

De kræver kun at du kan dokumentere at du ejer billedet, og hvordan gør du så det?

 

Hvordan dokumenterer jeg, at jeg ejer et billede?

 

 • Gem altid originalen på din computer - så det billede der bliver stjålet er et komprimeret billede (så som jpg eller png) og du beholder dit raw format på computeren
 • Gem altid flere fra samme shoot, da dette kan bevise at du har flere billeder af det samme, hvilken tyven ikke kan bevise
 • Du kan bruge archive.org som fungerer lidt som Google, da de besøger en del sider og gemmer så en kopi hos dem selv, du kan så dokumentere at dit billede blev uploaded på denne hjemmeside, på et bestemt tidspunkt.
 • Send billederne til dig selv via en offentlig e-mail adresse, eksempelvis Gmail.com eller Yahoo, Hotmail og lignende. På den måde har du en kopi af billedet som du ikke kan manipulere, og dette er godkendt af domstolene.
 • Tilføj et vandmærke på dit billede. Ja sådan et kan for det meste redigeres væk, men vil også efterlade det stjålne billede i en redigeret format, som man senere kan analysere og finde frem til at det har været redigeret.
  Det er selvfølgelig ikke det pæneste at have et vandmærke på billederne, og især ikke billederne på Framia.org - men man kan se det som et signatur som malere også bruger på deres billeder.

 

Hvis du lægger et billede op på internettet, så husk altid at skrive nogle kontaktoplysninger på billedet. Brug helst ikke din e-mail, da du derfor bare vil få en del spam tilsendt. Brug hellere en Facebook side, en Instagram konto eller din hjemmeside hvor man kan kontakte dig på. Gør livet nemt for folk der gerne vil bruge dit billede, og fortæl altid hvad de må bruge dit billede til.

 

Mit næste blogindlæg kommer til at være om Creative Commons, altså hvordan du skal skrive licenser på dit billede og rent faktisk give lov til at dit billede kan blive brugt, og ikke mindst hvor og hvordan de må bruges.

 

Skift sproget i Photoshop CC til Engelsk

Er du også en af de mange fotografer der bruger Photoshop til at finpudse dine billeder, og har du også opdaget at man i dag kan få Photoshop CC på dansk?

 

Jeg selv blev ret så overrasket da jeg så at Photoshop nu pludselig var på dansk, og at jeg intet kunne finde længere. Ligeledes alle de mange guides der findes på nettet som ofte er på engelsk, nu ikke rigtig kan bruges da du hele tiden skal lede efter den rigtige knap.

 

 

Skift sproget til engelsk

Det er heldigvis nemt at skifte sproget fra dansk til engelsk, det eneste du skal gøre er at omdøbe en enkelt fil.

Luk for dit Photoshop og udfør nedenstående:

 1. Find din installation af Photoshop (Mit er installeret på: C:\Program Files\Adobe )
 2. Åbn dit Photoshop (Kan hedde: Adobe Photoshop CC 2015)
 3. Åbn mapperne: Locales -> da_DK -> Support Files
 4. Find derefter filen: tw10428.dat
  1. Her er det vigtigt at du kan se endelser på dine filer (Standart windows instilling er at du ikke kan - Se nedenfor hvis du ikke kan)
 5. Omdøb så filen fra: tw10428.dat til tw10428.bak
 6. Åbn Photoshop, og se at den nu er på engelsk.

 

 

Kan du ikke se endelser på dine filer?

Windows viser normalt ikke endelser på dine filer, altså endelser såsom .jpg, .png, .exe osv.

Dette kan laves om ved at ændre indstillingerne for mappevisninger - Følg nedenstående opskrift, og du kan derefter se endelser på alle dine filer.

 1. Du skal åbne en tilfældig mappe på din copmuter - hvilken mappe det, er er underordnet.
 2. I toppen af mappen kan du se 4 menu punkter: "Fil, Hjem, Del, Vis" - Tryk på Vis
 3. Så åbner der sig en menu linje nedenunder de 4 menu punkter. - På den nye menu linje find "Indstillinger" og tryk på den.
 4. Her åbner der sig et vindue med titlen: "Mappeindstillinger" - I toppen af vinduet tryk på fanebladet  "Vis"
 5. Her kan du se under "Avanceret indstillinger" en liste over mappeindstillinger. - Find "Skjul filtypenavne for kendte filtyper" og deaktiver den.
 6. Nu skal du trykke på knappen "Anvend på mapper" - Det vil anvende disse ændringer på alle dine mapper på din computer.
 7. Nu burde du kunne se endelser på alle filtyper på din computer.

22 ting du ikke må sige til en fotograf

Kender vi ikke alle det, at vi er ved at gøre klar til at tage nogle billeder til en "konfirmation, fødselsdag, (sølv, guld, kobber ...) bryllup eller noget helt andet" og så kommer der den her person hen til dig som altid lige skal give sine råd, eller gode kommentarer med.

 

Nogle af dem kommer her:

  1. Hvilket kamera bruger du? - Aha! jeg har et bedre et
  2. Kan du få mig til at se lidt yngre/tyndere/bedre ud?
  3. I disse dage gør kameraet jo alt for dig
  4. Jeg har en super fed opgave til dig! - Der er ingen penge, men der er tonsvis af omdømme!
  5. Hvor mange megapixels har den der dims?  6. Vi har slet ikke brug for en fotograf, jeg skyder bare billederne med min iPhone!
  7. Hey kan du ikke komme til mit bryllup? - og så gerne tage dit kamera med?
  8. Kender du alle indstillinger til den der tingest?
  9. Har du gået på fotoskole? Har du en eller anden form for uddannelse?
  10. Kan du ikke bare tilføje det i Photoshop senere?
  11. Kan du få mig til at stå oppe på toppen af et bjerg?
  12. Jeg er såååååå misunderlig, det eneste du skal gøre er at trykke på den knap!
  13. Du kan ikke kalde fotografi for en rigtig kunst, det er jo ikke ligesom at male.
  14. Hvilke 'linser' bruger du? Hvilke indstillinger? Hvad er din blænde? Hvor mange Kelvin grader bruger du til hvidbalancen?  15. Altså det der fotografi halløj, det er mere en hobby, ikke sandt?
  16. Du er sååå dygtig, kan jeg sende nogle selfies som du skal redigere?
  17. Digital fotografi er jo super nemt. De rigtige fotografer, var dem hvor alt blev gjort på film.
  18. Hvornår er billederne klar?? - Jeg vil nemlig gerne uploade dem til Facebook!
  19. Kan du ikke tage mit Facebook cover billede, jeg skal nok tagge dig!
  20. Seriøst?!! - Så meget for at tage billeder?
  21. Får jeg RAW filerne?
  22. Så du er til fotografi, hvad er dit rigtige arbejde så?