Nyheder

Hvordan bliver jeg en dygtigere fotograf?

by Dan Thøisen

for 1 år siden


Der er mange måder at blive en bedre fotograf på, men nogle af de vigtigste ting at fokusere på er:

  1. Øv dig regelmæssigt: Som med alt andet, kræver det øvelse at blive god til noget. Prøv at tage billeder hver dag, eller i det mindste så ofte som muligt, for at få mest mulig erfaring og forbedre dine færdigheder.

  2. Lær grundlæggende kompositionsteori: God komposition er en af de vigtigste faktorer i god fotografi. Lær om elementer som linjer, former, perspektiv og balance for at forstå, hvordan man arrangerer et motiv for at skabe et interessant og indholdsrigt billede.

  3. Forstå dit kamera: Det er vigtigt at forstå alle de forskellige indstillinger og funktioner på dit kamera, så du kan tage fuldt udbytte af det. Læs kameraets manual og øv dig med at justere forskellige indstillinger for at få en forståelse for, hvordan de påvirker dit billede.

  4. Lær om belysning: Belysning er en af de vigtigste faktorer i fotografi, og det kan være svært at få rigtigt. Lær om de forskellige typer af belysning, såsom naturligt lys, kunstigt lys og flash, og hvordan de påvirker dit billede.

  5. Analyserer andre fotografers arbejde: Se på andre fotografers arbejde for at få inspiration og lære af deres erfaringer. Analysere hvad der gør et billede godt, og hvad der kan gøres bedre.

  6. Eksperimenter med forskellige genrer og teknikker: Prøv at tage billeder i forskellige genrer, såsom landskab, portrætter, street photography osv. Eksperimenter med forskellige teknikker, såsom lange eksponeringer, panoramaer og macro-fotografering, for at udvide dine færdigheder og finde din egen stil.

  7. Tilmeld dig et fotokursus eller arbejd med en erfaren fotograf: At tage et kursus eller arbejde med en erfaren fotograf kan give dig værdifuld viden og feedback, som kan hjælpe dig med at forbedre dine færdigheder.

Husk at være tålmodig med dig selv, fotografi er et konstant lærende fag.

Læs mere

Farvelæg sort hvide billeder - Komplet guide til at få sort hvide billeder til at få lidt farve

by Dan Thøisen

for 3 år siden


Du har sikkert, som så mange andre, gamle sort hvide billeder i skuffen eller skabet som godt kunne bruge en kærlig hånd med lidt farve.

Har du tænkt, hvordan farvelægger man S/H billeder?

Det er for det meste muligt i dit favorit billederedigeringsprogram så som Photoshop eller Gimp, men det kan godt være en lang og besværlig process at få farvelagt billeder i de ovennævnte programmer.

 

Er der ikke en nem måde at farvelægge S/H billeder?

Jo det er der, jeg ved ikke om det er den nemmeste måde, men helt sikkert nemmere end at skulle tegne og male i Photoshop.

Jeg bruger selv en hjemmeside der hedder https://www.colorizephoto.com hvor du kan uploade dit S/H billede, og uploade nogle reference billeder med de farver du ønsker dit S/H billede skal have.

Et eksempel kunne være dette billede:

Inde på colorizephoto.com ser du denne skærm:

Her i topmenuen vælger du: Open, og vælger derefter det billede du ønsker skal farvelagt.

Derefter ude til højre kan du åbne et reference billede.

Jeg fandt et tilfældigt IKEA billede af en bænk der havde den farve jeg ønskede:

Nu kan du markere på den farvede bænk hvilket område du ønsker farve fra, og begynde at farvelægge på dit S/H billede.

Efter 2 minutters farvelægning ser den ene stol således ud:

Det tager selvfølgelig længere tid, jo flere detaljer der er på billedet - og nu har jeg ikke just valgt det simpleste billede til denne demo.

 

 

Billede lånt fra Pattern photo created by freestockcenter - www.freepik.com

Læs mere

Hvad er HDR [High Dynamic Range] og hvordan laver jeg det?

by Dan Thøisen

for 3 år siden


HDR, eller High Dynamic Range, er en teknik, der giver mulighed for at tage billeder med et større dynamisk område end traditionelle billeder. Det betyder, at man kan fange både de lyse og mørke områder i et motiv på en gang, uden at nogle af dem bliver for lyse eller for mørke.

For at tage et HDR-billede tager man typisk flere billeder af samme motiv med forskellige eksponeringer, og så samler man dem i et softwareprogram, der kombinerer dem til et enkelt billede med et større dynamisk område. Det kan give et mere realistisk billede, hvor både skyerne og solen kan ses på samme tid, eller hvor detaljerne i skyggerne stadig er synlige.

HDR-billeder kan også bruges kreativt, ved at skubbe kontrasten og farverne til det ekstreme for at skabe en dramatisk effekt.

HDR-teknologi kan også findes i moderne smartphones, hvor kameraet automatisk tager flere billeder med forskellige eksponeringer, og så samler dem til et enkelt HDR-billede. Det betyder, at det er blevet nemmere end nogensinde før at fange detaljerne i både lyse og mørke områder i et motiv.

Det er værd at bemærke, at HDR ikke altid er den bedste løsning, da det kan resultere i kunstige eller over-behandlede billeder, så det er altid vigtigt at vælge den rigtige metode for det rigtige motiv.

Så i alt, HDR er en nyttig teknik for at fange et større dynamisk område i et billede, og kan bruges både realistisk og kreativt. Det er nemmere end nogensinde før at tage HDR-billeder takket være avancerede kameraer i smartphones. Men det er vigtigt at vælge den rigtige metode for det rigtige motiv, for at undgå kunstige eller over-behandlede billeder.

Læs mere

Bokeh

by Dan Thøisen

for 3 år siden


Der er mange som spørger "Hvad er bokeh?" og hvordan laver jeg det med mit kamera.
Jeg vil forsøge at forklare præcis hvad bokeh er, og hvordan du kan udnytte dit kamera, eller rettere dit objektiv, til at opnå en bokeh effekt.

 

Hvad er Bokeh?

Er det ikke bare en uskarp baggrund? - og jo, med lidt god vilje kan man godt sige at det "bare" er en uskarp baggrund.

Men det er bare ikke kun en uskarp baggrund - det er hele effekten et objektiv laver ved et lavt blænde-tal (eksempelvis f/2,8 eller f/1,4).

Objektiver laver forskellige "mønstre" på baggrunden, når man stiller objektivet til et lavt blændetal.

Når et objektiv er sat til et lavt blændetal, så vil åbningen være meget stor (Se nedenstående billede som eksempel)


Som du nok allerede ved betyder et lavt tal, stor åbning og stort tal lille åbning. Derfor betyder "en stor blænde" nemlig "et lille blænde tal" - Så jeg holder mig altid til ordene "stor/lille blænde-tal" - Da jeg synes det er mere intuitivt at tænke på talstørrelse.

 

Bokeh definitionen: "the way the lens renders out-of-focus points of light"

 

Kan jeg ikke bare lave Bokeh effekt i mit photoshop bagefter?

Teoretisk set kan du godt lave bokeh effekt i Photoshop, men det er bare meget nemmere og hurtigere at lave med et objektiv og ikke nær så besværligt som det ville være hvis du skulle redigere billedet i Photoshop.

 

Lad os se på nogle eksempler af Bokeh effekten:

Lasse Hansen Her kan man se at objektet i midten står skarpt og baggrunden er uskarp - dog hvis man kigger nøje efter, kan man se at baggrunden også har nogle aftegninger, disse aftegninger kalder man "Bokeh".

Exif: NIKON D600 Objektiv 50mm Blænde: f/2.8 Lukkertid: 1/200s ISO: 100

Fotograf: Lasse Hansen Olesen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://framia.org/api/file?id=5866&w=1200&h=800

Her ses endnu en blomst hvor baggrunden er uskarp, men det kræver ikke noget trænet øje for at kunne se at baggrunden på billedet foroven og dette billede er forskellig.

Læg mærke til at objektivet har tegnet nogle runde aftegninger.

 

 Fotograf: Jeanette Jensen

 

 

 

 

Hvordan laver jeg selv "Bokeh" effekten?

Du har sikkert allerede lavet den mange gange. Jeg kan i hvertfald se på Framia at en del af medlemmerne laver "Bokeh" effekt på deres billeder, måske endda uden selv at vide det.

Som du allerede nu har lært, er bokeh ikke kun en uskarp baggrund, altså det er ikke kun at bruge et lavt blændetal. Alt afhænger af dit objektiv. Ja du læste desværre rigtig, hvis du vil have rigtig flotte aftegninger, skal du bruge/købe et objektiv der tegner rigtig flotte aftegninger.

 

Så hvis du skal ud at købe et nyt objektiv, så enten spørg om du må prøve det på dit kamera først, eller slå op på internettet hvordan objektivet tegner og se nogle billeder.

Det er oftest macro og portræt objektiver man ønsker skal tegne en fik bokeh effekt.

 

Husk på hvem der laver billedet! - Jeg ser desværre ofte at folk har misforstået hvor der flotte billede kommer fra, så jeg vil liste rækkefølgen op på hvad der er vigtigst, når et flot billede skal laves:

  1. Fotografen - En uerfaren fotograf med dyrt udstyr tager ikke flotte billeder
  2. Objektiv - Det er glasset i ens objektiv der er vigtig, så invester gerne i et godt objektiv.
  3. Kameraet - Vi kan selvfølgelig ikke undvære kameraet, og ja megapixels betyder da noget - men uden punkt 1 og 2 vil dit billede aldrig blive godt.

 

Jeg håber du har lært lidt om bokeh effekten, og vil ud at skyde nogle fede billeder vi kan få lov at se på Framia!

Læs mere

Hvordan ser jeg om mine billeder bliver brugt af andre?

by Dan Thøisen

for 4 år siden


I dag er det uhyre let at kopiere et digitalt billede og sætte det ind lige hvor man ønsker. Det sker desværre alt for ofte at ens billede bliver brugt/misbrugt.

Det kan endda være større danske medier som tager dit billede og bruger det på deres nyhedsside eller på deres trykte aviser/magasiner.

 

Reglerne gælder selvfølgelig for alle, om du er et stort nyhedsbureau eller om du er en enkelt person, så skal paragrafferne overholdes.

I dette indlæg hvis jeg grave lidt dybere i hvordan man kan opdage at nogen har "stjålet" eller måske bare lånt dit billede, og så vil jeg i næste opslag skrive om hvad man så gør når du har opdaget at nogen har stjålet dit billede.

 

Hvor bliver mit billede brugt?

Det er egentlig ikke så let at finde ud af hvor dit billede bliver brugt, der skal man helst besøge alle hjemmesider der findes, og så kigge hvert billede efter om det skulle være dit billede, eller måske et redigeret billede der ligner dit.

Det både har og gør Google heldigvis for os hele tiden. Via Google kan man lave en omvendt billedsøgning, altså give Google et billede og spørge om den kan finde et lignende billede (måske endda et præcis match)

Se Googles omvendt billedesøgning her: https://www.google.dk/imghp

 

 

Tryk på kameraet, og enten skriv en url på hvor dit billede befinder sig (det kunne være her på Framia) eller upload dit billede til Google.

 

 

En af de aller første omvendt billedesøgninger der fandtes, og stadig findes og er rigtig god hedder TinEye.com

TinEye fungerer på samme måde som Google gør, men TinEye er udelukkende brugt til at finde kopier af ens billede brugt ude på internettet, hvor Google også kan finde billeder der ligner dit, altså ikke nødvendigvis det samme billede.

 

 

Hvad gør jeg så hvis mit billede bliver brugt?

Det kommer lidt an på hvad du ønsker. Du kunne ønske at vedkommende skal fjerne dit billede fuldstændig, eller du kunne ønske dig at de skal betale for at bruge dit billede, eller måske bare krediterer dig ved at skrive dit navn på billedet eller måske et link til din hjemmeside/instagram profil.

Jeg ville selv kontakte vedkommende hvis det er muligt at finde nogen kontakt oplysninger.

Bliver dit billede vist på en .dk domæne, kan du slå domænet op på https://www.dk-hostmaster.dk ved at skrive domænet i "Er dit ønskede .dk-domænenavn ledigt?" og derefter kommer der en ny knap frem nedenunder som du skal trykke på. Knappen hedder: se detaljer.

 

Så kan du se hvem der ejer domænet, og lave et Google søgning på om du kan finde nogle kontakt oplysninger.

Det aller bedste i de fleste sager (altså før vi bringer retten ind i billedet) er at kontakte personer der har overtrådt loven, for at fortælle dem at de overtræder lovgivningen ved at bruge dit billede og du ønsker kompensation i en eller anden form.

Det er ikke altid personen der bruger dit billede, ved at de har gjort noget forkert - eller det kan også forekomme at dit billede bare er så godt, at de ikke kunne finde et andet og ikke kunne kontakte dig, og derfor brugte det alligevel.

Husk på at det ikke altid er penge der er bedst at få ud af sådan en sag. Lad os tage et eksempel: Hvis nu Ekstrabladet har "lånt" et af dine billeder uden at spørge og du opdager dette. Så laver du en sag på hændelsen og en dommer vurderer at dit billede er 500kr værd, og Ekstrabladet så skal betale 500kr til dig og muligvis også en bøde (som du dog ikke får en del af) - Så har du kun tjent 500kr på et billede.

Hvis du i stedet for, kan få dem til at skrive dit navn, hjemmeside, instagram profil nedenunder billedet og dette kan give en del mere trafik eller kunder i butikken, så har du muligvis tjent endnu mere.

 

Endnu en ting du skal være opmærksom på, er hvis dit billede bliver brugt på en hjemmeside i udlandet, og du ikke har mulighed for at kontakte ejeren af siden, så er det meget svært at trække dem i den danske ret og forhåbentlig vinde en sag.

 

Jeg vil bare have nogle penge for mit billede!

 Hvis du bare vil have personen, der har snuppet dit billede, ned med nakken, og helst så dyrt som muligt (jeg dømmer dig bestemt ikke, fordi sådan ville jeg selv have det) - Så skal du kontakte nogle af de gratisse retshjælp ved ophavsretskrænkelse af billeder.

En af disse kunne være https://not-allowed.dk/ som har en "No Cure No Pay" politik, som betyder at du kun behøver at betale nogle omkostninger, hvis du vinder.

De kræver kun at du kan dokumentere at du ejer billedet, og hvordan gør du så det?

 

Hvordan dokumenterer jeg, at jeg ejer et billede?

 

  • Gem altid originalen på din computer - så det billede der bliver stjålet er et komprimeret billede (så som jpg eller png) og du beholder dit raw format på computeren
  • Gem altid flere fra samme shoot, da dette kan bevise at du har flere billeder af det samme, hvilken tyven ikke kan bevise
  • Du kan bruge archive.org som fungerer lidt som Google, da de besøger en del sider og gemmer så en kopi hos dem selv, du kan så dokumentere at dit billede blev uploaded på denne hjemmeside, på et bestemt tidspunkt.
  • Send billederne til dig selv via en offentlig e-mail adresse, eksempelvis Gmail.com eller Yahoo, Hotmail og lignende. På den måde har du en kopi af billedet som du ikke kan manipulere, og dette er godkendt af domstolene.
  • Tilføj et vandmærke på dit billede. Ja sådan et kan for det meste redigeres væk, men vil også efterlade det stjålne billede i en redigeret format, som man senere kan analysere og finde frem til at det har været redigeret.
    Det er selvfølgelig ikke det pæneste at have et vandmærke på billederne, og især ikke billederne på Framia.org - men man kan se det som et signatur som malere også bruger på deres billeder.

 

Hvis du lægger et billede op på internettet, så husk altid at skrive nogle kontaktoplysninger på billedet. Brug helst ikke din e-mail, da du derfor bare vil få en del spam tilsendt. Brug hellere en Facebook side, en Instagram konto eller din hjemmeside hvor man kan kontakte dig på. Gør livet nemt for folk der gerne vil bruge dit billede, og fortæl altid hvad de må bruge dit billede til.

 

Mit næste blogindlæg kommer til at være om Creative Commons, altså hvordan du skal skrive licenser på dit billede og rent faktisk give lov til at dit billede kan blive brugt, og ikke mindst hvor og hvordan de må bruges.

 

Læs mere

Skift sproget i Photoshop CC til Engelsk

by Dan Thøisen

for 7 år siden


Er du også en af de mange fotografer der bruger Photoshop til at finpudse dine billeder, og har du også opdaget at man i dag kan få Photoshop CC på dansk?

 

Jeg selv blev ret så overrasket da jeg så at Photoshop nu pludselig var på dansk, og at jeg intet kunne finde længere. Ligeledes alle de mange guides der findes på nettet som ofte er på engelsk, nu ikke rigtig kan bruges da du hele tiden skal lede efter den rigtige knap.

 

 

Skift sproget til engelsk

Det er heldigvis nemt at skifte sproget fra dansk til engelsk, det eneste du skal gøre er at omdøbe en enkelt fil.

Luk for dit Photoshop og udfør nedenstående:

  1. Find din installation af Photoshop (Mit er installeret på: C:\Program Files\Adobe )
  2. Åbn dit Photoshop (Kan hedde: Adobe Photoshop CC 2015)
  3. Åbn mapperne: Locales -> da_DK -> Support Files
  4. Find derefter filen: tw10428.dat
    1. Her er det vigtigt at du kan se endelser på dine filer (Standart windows instilling er at du ikke kan - Se nedenfor hvis du ikke kan)
  5. Omdøb så filen fra: tw10428.dat til tw10428.bak
  6. Åbn Photoshop, og se at den nu er på engelsk.

 

 

Kan du ikke se endelser på dine filer?

Windows viser normalt ikke endelser på dine filer, altså endelser såsom .jpg, .png, .exe osv.

Dette kan laves om ved at ændre indstillingerne for mappevisninger - Følg nedenstående opskrift, og du kan derefter se endelser på alle dine filer.

  1. Du skal åbne en tilfældig mappe på din copmuter - hvilken mappe det, er er underordnet.
  2. I toppen af mappen kan du se 4 menu punkter: "Fil, Hjem, Del, Vis" - Tryk på Vis
  3. Så åbner der sig en menu linje nedenunder de 4 menu punkter. - På den nye menu linje find "Indstillinger" og tryk på den.
  4. Her åbner der sig et vindue med titlen: "Mappeindstillinger" - I toppen af vinduet tryk på fanebladet  "Vis"
  5. Her kan du se under "Avanceret indstillinger" en liste over mappeindstillinger. - Find "Skjul filtypenavne for kendte filtyper" og deaktiver den.
  6. Nu skal du trykke på knappen "Anvend på mapper" - Det vil anvende disse ændringer på alle dine mapper på din computer.
  7. Nu burde du kunne se endelser på alle filtyper på din computer.
Læs mere

22 ting du ikke må sige til en fotograf

by Dan Thøisen

for 8 år siden


Kender vi ikke alle det, at vi er ved at gøre klar til at tage nogle billeder til en "konfirmation, fødselsdag, (sølv, guld, kobber ...) bryllup eller noget helt andet" og så kommer der den her person hen til dig som altid lige skal give sine råd, eller gode kommentarer med.

 

Nogle af dem kommer her:

    1. Hvilket kamera bruger du? - Aha! jeg har et bedre et
    2. Kan du få mig til at se lidt yngre/tyndere/bedre ud?
    3. I disse dage gør kameraet jo alt for dig
    4. Jeg har en super fed opgave til dig! - Der er ingen penge, men der er tonsvis af omdømme!
    5. Hvor mange megapixels har den der dims?



    6. Vi har slet ikke brug for en fotograf, jeg skyder bare billederne med min iPhone!
    7. Hey kan du ikke komme til mit bryllup? - og så gerne tage dit kamera med?
    8. Kender du alle indstillinger til den der tingest?
    9. Har du gået på fotoskole? Har du en eller anden form for uddannelse?
    10. Kan du ikke bare tilføje det i Photoshop senere?
    11. Kan du få mig til at stå oppe på toppen af et bjerg?
    12. Jeg er såååååå misunderlig, det eneste du skal gøre er at trykke på den knap!
    13. Du kan ikke kalde fotografi for en rigtig kunst, det er jo ikke ligesom at male.
    14. Hvilke 'linser' bruger du? Hvilke indstillinger? Hvad er din blænde? Hvor mange Kelvin grader bruger du til hvidbalancen?



    15. Altså det der fotografi halløj, det er mere en hobby, ikke sandt?
    16. Du er sååå dygtig, kan jeg sende nogle selfies som du skal redigere?
    17. Digital fotografi er jo super nemt. De rigtige fotografer, var dem hvor alt blev gjort på film.
    18. Hvornår er billederne klar?? - Jeg vil nemlig gerne uploade dem til Facebook!
    19. Kan du ikke tage mit Facebook cover billede, jeg skal nok tagge dig!
    20. Seriøst?!! - Så meget for at tage billeder?
    21. Får jeg RAW filerne?
    22. Så du er til fotografi, hvad er dit rigtige arbejde så?
Læs mere

Hvornår skal man bruge JPEG, GIF eller PNG?

by Dan Thøisen

for 8 år siden


Når man arbejder med billeder, og der eksisterer forskellige typer af formater, kan der nemt opstå tvivl om hvilket format man skal bruge til hvilke formål og situationer.

Vi vil prøve at belyse dette problem en smule, og give lidt information om de tre gængse filtyper til billede og nogle klare regler om hvornår man bruger det ene frem for det andet, og hvorfor.

 

Filformater

Et filformat er ikke bare et "efternavn" på en fil, som for eksempel MitBedsteBillede.jpg eller MinStoreBog.pdf, men kun en nem måde at genkende filerne på. Sådan et efternavn kan afkodes af mennesker, og derved nemmere at forstå hvilket format denne fil er, ligeledes er det nemmere for din computer af finde det rette program til at åbne filen.

Med andre ord, man ændrer ikke filen ved at kalde MitBedsteBillede.jpg for MitBedsteBillede.pdf - indholdet er stadig det samme, og kan stadig forstås af et program som allerede kan åbne .jpg filer.

 

 Hvad er forskellen så?

Indholdet af filen - er det korte svar.
Generelt for filer, kan de indeholde alverdens ting - og have været gennemgået en del processer så som komprimering, hvilket er lidt ude af scope for dette blog indlæg.

 

JPEG - Joint Photographic Experts Group [jay-peg]

Det mest brugte format i kameraer i dag hedder JPEG eller JPG, og ved brugen af denne får man en hel del fordele.

JPEGs første version blev udviklet tilbage i 1986 og var et format som var tiltænkt at kunne komprimere billeder med meget lidt tab.
Siden 1986 er der sket en del med JPEG formatet, og i dag kan man komprimere billeder med 60%-75% (og kaldes en 'lossy compression', altså man taber lidt data ved at bruge JPEG)

 

Kvalitet 100%Kvalitet 50%Kvalitet 30%Kvalitet 10%

 Billederne her, som er skudt af Leif Thøisen og er et billede af Hamborg Rådhus, kan man tydelig se at forskellige komprimeringer forringer kvaliteten af billeder gevaldigt. Billede 1 er med 100%, derefter 50%, 30% og så 10% i kvaliteten. Altså jo lavere kvalitet jo højere komprimering og derved også mindre størrelse billeder. (Hent gerne billederne ned og se deres faktuelle størrelse, da EXIF er fjernet på alle under 100%, vil dette ingen forskel gøre)

 

JPEG bliver brugt når en lille filstørrelse er vigtigere end kvaliteten, altså enten ved visning på hjemmesider, afsendelse i e-mails eller lignende. De udnytter at det menneskelige øje ikke kan se farve detaljer så godt som det ser mørke og lyse detaljer, og derfor oftre lidt farve detaljer for at mindske filstørrelsen.

JPEG kan bruges på rigtig mange platforme, så som Windows, Mac og Linux, såvel som mange browsere, Firefox, Chrome, Internet Explorer osv.

 

GIF - Graphics Interchange Format

GIF blev udviklet tilbage i 1987 og var tiltænkt at man skulle kunne sende billeder hurtigt over en langsom netværksforbindelse

Kan vise lavere kvalitet og indlæse en bedre kvalitet bagefter - altså ved gif kan man bruge teknikken interlacing og progressive loading. Det betyder at selve indlæsningen af gif billedet, kan starte ved at indlæse "halv-delen" af billedet, og så progressivt indlæse resten - det forøger hastigheden på indlæsningen.

Komprimeringen af gif bruger 'dithering' som betyder at to pixel med samme farve, bliver kombineret til en og derved reducerer antallet af farver, og derved igen reducerer størrelsen.

GIF kan animeres og de er ofte de små billeder fra clip-art man ser som kan bevæge sig.

GIF tillader at man bruger en gennemsigtig farve, som er smart da et billede skal være en firkant, og hvis ens billede ikke passer til en firkant vil man få en solid farve på stedet som billedet ikke fylder ud.

 

PNG - Portable Network Graphics

PNG er udviklet tilbage i midten af 1990, og blev udvilket da GIF kom med et patent, så udviklerne kom med deres egen variant som er en kombination af JPEG og GIF.

PNG har en komplet 'lossless' kompression, ergo er der ingen data tab ved at komprimere med PNG.

PNG har to forskellige formater, det ene hedder PNG-8 og det andet hedder PNG-24 og tallet antyder antallet af bit farver. Så PNG-8 er et 8-bits farve billede, hvor PNG-24 er et 24-bits farve billede.

PNG-8 er meget ens som GIF, og kan indeholde 256 forskellige farver og én gennemsigtig farve, dog er PNG-8 mindre end GIF.

PNG-24 kan indeholde over 16 millioner farver, og har en 'lossless' kompression som betyder at den er større end JPEG.

 

Jeg har snakket om den her "gennemsigtige farve" som man kalder Alpha Channel. PNG har muligheden for at grandvist gå fra en farve til mindre og mindre blive gennemsigtig, ved at justere alpha channel.

PNG bliver ofte brugt til hjemmeside billeder og logoer som kræver at noget på billedet er gennemsigtig, og billeder fra kameraer hvor strørrelsen på billedet ikke er et problem.

 

 

Hvad skal jeg så bruge?

Med den baggrundsviden som er skrevet ovenfor, så burde du nu kunne træffe et valg om hvilket format du mener er bedst. Jeg lister lige nogle gængse brugsgrunde.

 

JPEG

  • Stilbilleder
  • Fotografier
  • Mange farver
  • Skygger mellem lys og mørk

GIF

  • Animationer

PNG

  • Web billeder (PNG-8)
  • Logoer som indeholder gennemsigtighed eller en overgang mellem billede og gennemsigtig
  • Billeder som er ved at blive redigeret (PNG-24)
  • Komplekse billeder som fotografier, hvis filstørrelse ikke gør noget (PNG-24)

 

Husk at hvis du har valgt at bruge JPEG direkte fra kameraet, så vinder du ingen kvalitet ved at gemme filen som et PNG billede. Komprimeringen er allerede sket i kameraet, og dataen er derfor tabt.

Hvis du er hardcore fotograf og skyder alle dine billeder i RAW (hvilket er en helt anden snak) så ved du også hvor vigtig det er at altid beholde originalerne (altså RAW filerne) og redigere filerne og gemme som som enten JPEG, GIF eller PNG.

 

Nu ved du i hvert fald lidt om de 3 forskellige gængse typer man bruger, og hvad de hver især kan tilbyde og deres ulemper.

Framia siden accepterer alle tre formater, men bliver dog skaleret mindre til visning på hjemmesiden, da ellers det ville tage meget lang tid at indlæse en side for en besøgende.

 

Læs mere

Hvordan giver man kritik på billeder

by Dan Thøisen

for 8 år siden


Jeg oplever meget ofte at folk bliver stødt over at modtage kritik på deres billeder fra andre, så jeg har samlet nogle gode råd til både afsenderen og modtageren af kritikken her.

 

 

1. Gør op med dig selv om du ønsker kritik

Først og fremmest skal du gøre op med dig selv om du egentlig ønsker kritik på dit arbejde. Hvis du ikke ønsker kritik eller nogen form for kommentar, så burde du ikke vise det i det offentlige rum (Facebook, Blogs, Twitter osv.) - Forvent at hvis der er et input felt som besøgende kan skrive i, så vil du modtage kommentarer og kritik på dit arbejde.

Fotograf: Kim Thøisen

2. Konstruktiv kritik (eller destruktiv)

Konstruktiv: som tjener et brugbart og positivt formål; opbyggende (ordnet.dk)

Skriv hvad fotografen burde gøre bedre eller anderledes, end at fortælle hvad du ikke bryder dig om. Lad mig komme med to forskellige eksempler.

1. "Sænker du blændetallet en smule, får du et lidt lysere billede og du burde rette horisonten op så den er i vater og du kan med fordel også bruge stativ næste gang, da dit billede er en anelse sløret"

2. "Dit billede er for mørkt, og vandet hælder nu nærmest ud af min skærm og så er dit billede meget sløret"

Jeg ved at du er skarp, og har nok allerede luret hvilken sætning der er konstruktiv og hvilken der er knap så konstruktiv.

Modtageren af sætning 1 har nogle konkrete ting at tage fat i, så som at sænke blændetal, rette horisonten og bruge stativ.

Modtageren af sætning 2 ved at billedet er mørkt, skævt og sløret. - Her er det ofte at afsenderen forventer at modtageren ved hvordan man lysner et billede, eller hvordan man sørger for at horisonten er i vater, eller hvorfor man bruger stativ.

Hvis modtageren havde vidst alle disse ting, ville han jo nok have overholdt dem :)

 

3. Er du den rigtige til at give kritik?

Har du 40 års erfaring med dit gamle analoge Leica kamera som du har skudt over 4.000.000 billeder med, og ved alt hvad der er at vide på kamera området.Så kommer der den her unge fotograf som netop har lært HDR [High Dynamic Range] Fotografering, som ønsker et par kommentarer med på vejen. Hvis du aldrig har taget et HDR billede før, så overvej om du er den rette til at give denne kritik (også selvom du har 40 års erfaring)Hvis du bare kan lide at høre på dig selv, men ikke kan komme med en saglig begrundelse på dine kritiske punkter - bør du også overveje om du er den rette til at ytre din kritik.Hvis du mener at modtageren får stor gavn af din kritik, og du har noget at byde ind med - så skal du være velkommen til at dele.

 

4. Start positivt

Fotografi, billeder og kunst er det mest subjektive område jeg kender, så der er lige så mange meninger som mennersker på denne jord.

Hvis din kritik er på skrift, er det meget svært at få et tonefald og kropsprog - så staFotograf: Dan Thøisenrt gerne din kritik med nogle få gode punkter som du kan rose før du giver din konstruktive kritik.

Eksempelvis: "Det er super godt at se at du har formået at holde din horisont helt lige, og så kan jeg rigtig godt lide at du har valgt et lavt blændetal som gør din baggrund lækker uskarp .... [indsæt her konstruktiv kritik]"

 

5. Vær god til at modtage kritik

Som nævnt i punkt 4. at fotografering er subjektivt og der er lige så mange meninger som personer, betyder også at du ikke behøver at være enig med personen som giver dig kritik. Der er ikke et endegyldigt facit på et billede.

Husk på at afsendere af kritkken har brugt tid på at konstruere noget kritik til dig, hvis så afsenderen ikke er god til at formidle denne kritik, ændrer det ikke på at de selv har gjort sig umage for at hjælpe dig. Hvis ikke du er enig med hvad de siger, er du altid velkommen til at mod argumentere på en saglig måde hvorfor du er uenig.

Hvis du mener at afsenderen ikke kommer med noget særligt konstruktivt, og du ikke mener at du kan bruge rådene til noget. - Så er du altid velkommen til at spørge om specifikke ændringer, som for eksempel: "Jeg er lidt i tvivl om hvad du mener, kan du ikke være lidt mere specifik?" eller "Kan du ikke komme med et eksempel på hvordan man gør [billedet lysere, retter horisont eller gør det skarpt etc.]".

Jeg oplever ofte at kritik bliver modtaget personligt, da afsenderen ikke fik formidlet budskabet på den rette måde. Dette resulterer oftest i at begge to bilver uvenner.

Altid husk at afslutte med et tak - om du er enig eller ej, kan du altid takke for deres tid.

 

6. Hvad skal du egentlig bruge kritik til?

Husk nu på hvad kritik kan bruges til... - Kritik har ét formål og udelukkende ét formål!!

Formålet er at blive bedre! - Så hvis din kritik du afsender eller modtager ikke kan biddrage med at du/modtageren bliver bedre, så lad helt være.

 

 

Fotograf: Benthesfoto@gmail.com

 

 

Læs mere

Søg indlæg

Hvordan bliver jeg en dygtigere fotograf?

Der er mange måder at blive en bedre fotograf på, men nogle af de vigtigste ting at fokusere på er:

  1. Øv dig regelmæssigt: Som med alt andet, kræver det øvelse at blive god til noget. Prøv at tage billeder hver dag, eller i det mindste så ofte som muligt, for at få mest mulig erfaring og forbedre dine færdigheder.

  2. Lær grundlæggende kompositionsteori: God komposition er en af de vigtigste faktorer i god fotografi. Lær om elementer som linjer, former, perspektiv og balance for at forstå, hvordan man arrangerer et motiv for at skabe et interessant og indholdsrigt billede.

  3. Forstå dit kamera: Det er vigtigt at forstå alle de forskellige indstillinger og funktioner på dit kamera, så du kan tage fuldt udbytte af det. Læs kameraets manual og øv dig med at justere forskellige indstillinger for at få en forståelse for, hvordan de påvirker dit billede.

  4. Lær om belysning: Belysning er en af de vigtigste faktorer i fotografi, og det kan være svært at få rigtigt. Lær om de forskellige typer af belysning, såsom naturligt lys, kunstigt lys og flash, og hvordan de påvirker dit billede.

  5. Analyserer andre fotografers arbejde: Se på andre fotografers arbejde for at få inspiration og lære af deres erfaringer. Analysere hvad der gør et billede godt, og hvad der kan gøres bedre.

  6. Eksperimenter med forskellige genrer og teknikker: Prøv at tage billeder i forskellige genrer, såsom landskab, portrætter, street photography osv. Eksperimenter med forskellige teknikker, såsom lange eksponeringer, panoramaer og macro-fotografering, for at udvide dine færdigheder og finde din egen stil.

  7. Tilmeld dig et fotokursus eller arbejd med en erfaren fotograf: At tage et kursus eller arbejde med en erfaren fotograf kan give dig værdifuld viden og feedback, som kan hjælpe dig med at forbedre dine færdigheder.

Husk at være tålmodig med dig selv, fotografi er et konstant lærende fag.

Farvelæg sort hvide billeder - Komplet guide til at få sort hvide billeder til at få lidt farve

Du har sikkert, som så mange andre, gamle sort hvide billeder i skuffen eller skabet som godt kunne bruge en kærlig hånd med lidt farve.

Har du tænkt, hvordan farvelægger man S/H billeder?

Det er for det meste muligt i dit favorit billederedigeringsprogram så som Photoshop eller Gimp, men det kan godt være en lang og besværlig process at få farvelagt billeder i de ovennævnte programmer.

 

Er der ikke en nem måde at farvelægge S/H billeder?

Jo det er der, jeg ved ikke om det er den nemmeste måde, men helt sikkert nemmere end at skulle tegne og male i Photoshop.

Jeg bruger selv en hjemmeside der hedder https://www.colorizephoto.com hvor du kan uploade dit S/H billede, og uploade nogle reference billeder med de farver du ønsker dit S/H billede skal have.

Et eksempel kunne være dette billede:

Inde på colorizephoto.com ser du denne skærm:

Her i topmenuen vælger du: Open, og vælger derefter det billede du ønsker skal farvelagt.

Derefter ude til højre kan du åbne et reference billede.

Jeg fandt et tilfældigt IKEA billede af en bænk der havde den farve jeg ønskede:

Nu kan du markere på den farvede bænk hvilket område du ønsker farve fra, og begynde at farvelægge på dit S/H billede.

Efter 2 minutters farvelægning ser den ene stol således ud:

Det tager selvfølgelig længere tid, jo flere detaljer der er på billedet - og nu har jeg ikke just valgt det simpleste billede til denne demo.

 

 

Billede lånt fra Pattern photo created by freestockcenter - www.freepik.com

Hvad er HDR [High Dynamic Range] og hvordan laver jeg det?

HDR, eller High Dynamic Range, er en teknik, der giver mulighed for at tage billeder med et større dynamisk område end traditionelle billeder. Det betyder, at man kan fange både de lyse og mørke områder i et motiv på en gang, uden at nogle af dem bliver for lyse eller for mørke.

For at tage et HDR-billede tager man typisk flere billeder af samme motiv med forskellige eksponeringer, og så samler man dem i et softwareprogram, der kombinerer dem til et enkelt billede med et større dynamisk område. Det kan give et mere realistisk billede, hvor både skyerne og solen kan ses på samme tid, eller hvor detaljerne i skyggerne stadig er synlige.

HDR-billeder kan også bruges kreativt, ved at skubbe kontrasten og farverne til det ekstreme for at skabe en dramatisk effekt.

HDR-teknologi kan også findes i moderne smartphones, hvor kameraet automatisk tager flere billeder med forskellige eksponeringer, og så samler dem til et enkelt HDR-billede. Det betyder, at det er blevet nemmere end nogensinde før at fange detaljerne i både lyse og mørke områder i et motiv.

Det er værd at bemærke, at HDR ikke altid er den bedste løsning, da det kan resultere i kunstige eller over-behandlede billeder, så det er altid vigtigt at vælge den rigtige metode for det rigtige motiv.

Så i alt, HDR er en nyttig teknik for at fange et større dynamisk område i et billede, og kan bruges både realistisk og kreativt. Det er nemmere end nogensinde før at tage HDR-billeder takket være avancerede kameraer i smartphones. Men det er vigtigt at vælge den rigtige metode for det rigtige motiv, for at undgå kunstige eller over-behandlede billeder.