Hvad er HDR [High Dynamic Range] og hvordan laver jeg det?

by Dan Thøisen


Skrevet for for 3 år siden


HDR, eller High Dynamic Range, er en teknik, der giver mulighed for at tage billeder med et større dynamisk område end traditionelle billeder. Det betyder, at man kan fange både de lyse og mørke områder i et motiv på en gang, uden at nogle af dem bliver for lyse eller for mørke.

For at tage et HDR-billede tager man typisk flere billeder af samme motiv med forskellige eksponeringer, og så samler man dem i et softwareprogram, der kombinerer dem til et enkelt billede med et større dynamisk område. Det kan give et mere realistisk billede, hvor både skyerne og solen kan ses på samme tid, eller hvor detaljerne i skyggerne stadig er synlige.

HDR-billeder kan også bruges kreativt, ved at skubbe kontrasten og farverne til det ekstreme for at skabe en dramatisk effekt.

HDR-teknologi kan også findes i moderne smartphones, hvor kameraet automatisk tager flere billeder med forskellige eksponeringer, og så samler dem til et enkelt HDR-billede. Det betyder, at det er blevet nemmere end nogensinde før at fange detaljerne i både lyse og mørke områder i et motiv.

Det er værd at bemærke, at HDR ikke altid er den bedste løsning, da det kan resultere i kunstige eller over-behandlede billeder, så det er altid vigtigt at vælge den rigtige metode for det rigtige motiv.

Så i alt, HDR er en nyttig teknik for at fange et større dynamisk område i et billede, og kan bruges både realistisk og kreativt. Det er nemmere end nogensinde før at tage HDR-billeder takket være avancerede kameraer i smartphones. Men det er vigtigt at vælge den rigtige metode for det rigtige motiv, for at undgå kunstige eller over-behandlede billeder.


Skriv en kommentar:


Søg indlæg

Hvordan bliver jeg en dygtigere fotograf?

Der er mange måder at blive en bedre fotograf på, men nogle af de vigtigste ting at fokusere på er:

  1. Øv dig regelmæssigt: Som med alt andet, kræver det øvelse at blive god til noget. Prøv at tage billeder hver dag, eller i det mindste så ofte som muligt, for at få mest mulig erfaring og forbedre dine færdigheder.

  2. Lær grundlæggende kompositionsteori: God komposition er en af de vigtigste faktorer i god fotografi. Lær om elementer som linjer, former, perspektiv og balance for at forstå, hvordan man arrangerer et motiv for at skabe et interessant og indholdsrigt billede.

  3. Forstå dit kamera: Det er vigtigt at forstå alle de forskellige indstillinger og funktioner på dit kamera, så du kan tage fuldt udbytte af det. Læs kameraets manual og øv dig med at justere forskellige indstillinger for at få en forståelse for, hvordan de påvirker dit billede.

  4. Lær om belysning: Belysning er en af de vigtigste faktorer i fotografi, og det kan være svært at få rigtigt. Lær om de forskellige typer af belysning, såsom naturligt lys, kunstigt lys og flash, og hvordan de påvirker dit billede.

  5. Analyserer andre fotografers arbejde: Se på andre fotografers arbejde for at få inspiration og lære af deres erfaringer. Analysere hvad der gør et billede godt, og hvad der kan gøres bedre.

  6. Eksperimenter med forskellige genrer og teknikker: Prøv at tage billeder i forskellige genrer, såsom landskab, portrætter, street photography osv. Eksperimenter med forskellige teknikker, såsom lange eksponeringer, panoramaer og macro-fotografering, for at udvide dine færdigheder og finde din egen stil.

  7. Tilmeld dig et fotokursus eller arbejd med en erfaren fotograf: At tage et kursus eller arbejde med en erfaren fotograf kan give dig værdifuld viden og feedback, som kan hjælpe dig med at forbedre dine færdigheder.

Husk at være tålmodig med dig selv, fotografi er et konstant lærende fag.

Farvelæg sort hvide billeder - Komplet guide til at få sort hvide billeder til at få lidt farve

Du har sikkert, som så mange andre, gamle sort hvide billeder i skuffen eller skabet som godt kunne bruge en kærlig hånd med lidt farve.

Har du tænkt, hvordan farvelægger man S/H billeder?

Det er for det meste muligt i dit favorit billederedigeringsprogram så som Photoshop eller Gimp, men det kan godt være en lang og besværlig process at få farvelagt billeder i de ovennævnte programmer.

 

Er der ikke en nem måde at farvelægge S/H billeder?

Jo det er der, jeg ved ikke om det er den nemmeste måde, men helt sikkert nemmere end at skulle tegne og male i Photoshop.

Jeg bruger selv en hjemmeside der hedder https://www.colorizephoto.com hvor du kan uploade dit S/H billede, og uploade nogle reference billeder med de farver du ønsker dit S/H billede skal have.

Et eksempel kunne være dette billede: