Framia Rating System

by Dan Thøisen


Skrevet for 4 år siden


Framias ratingssystem er en udregning på hvert billede som viser hvor populært billedet er.

 

Sådan en popularitets værdi kan udregnes på mange måder, men vi har valgt at vægte 3 ting.

Disse ting er antal sete, antal synes godt om og den rating billedet har fået af brugerne.

 

Udregningen

Billede Rating = ( (Antal Sete / Maksimalt antal sete) + (Antal synes godt om / Maksimalt antal synes godt om) + (Billede rating / Maksimale billede rating) ) / 3 * 100

Denne metode kaldes for en MinMax Normalisering på alle værdier som kan betyde noget for billedet, og alle disse værdier bliver vægtet lige højt, via at tage gennemsnittet (divisionen med 3) og derefter få et tal mellem 0-100 (ved at multiplicere med 100)

Billede rating er givet af brugerne, hver bruger kan afgive en rating på et billede, fra 1-10. Denne billede rating er så et sum af alle brugernes ratings på billedet.

 

 Eksempel

Lad os tage dette billede som eksempel, hvor vi kan se at billedet har en framia rating på 69.28.

Udregningen lyder således: ((Antal_Sete=14 / Maksimalt_antal_sete=26) + (Antal_synes_godt_om=15 / Maksimalt_antal_synes_godt_om=15) + (Billede_rating=27 / Maksimalt_billede_rating=50)) / 3 * 100

Så står der jo bare folkeskole matematik tilbage: ((14/26)+(15/15)+(27/50))/3*100 = 69.28

 

 

Nu håber jeg det står klart hvordan sådan en bliver udregnet, og du ved nu præcis hvordan du kan få dit billede højt på listen :)


Skriv en kommentar:


Søg indlæg

Skift sproget i Photoshop CC til Engelsk

Er du også en af de mange fotografer der bruger Photoshop til at finpudse dine billeder, og har du også opdaget at man i dag kan få Photoshop CC på dansk?

 

Jeg selv blev ret så overrasket da jeg så at Photoshop nu pludselig var på dansk, og at jeg intet kunne finde længere. Ligeledes alle de mange guides der findes på nettet som ofte er på engelsk, nu ikke rigtig kan bruges da du hele tiden skal lede efter den rigtige knap.

 

 

Skift sproget til engelsk

Det er heldigvis nemt at skifte sproget fra dansk til engelsk, det eneste du skal gøre er at omdøbe en enkelt fil.

Luk for dit Photoshop og udfør nedenstående:

 1. Find din installation af Photoshop (Mit er installeret på: C:\Program Files\Adobe )
 2. Åbn dit Photoshop (Kan hedde: Adobe Photoshop CC 2015)
 3. Åbn mapperne: Locales -> da_DK -> Support Files
 4. Find derefter filen: tw10428.dat
  1. Her er det vigtigt at du kan se endelser på dine filer (Standart windows instilling er at du ikke kan - Se nedenfor hvis du ikke kan)
 5. Omdøb så filen fra: tw10428.dat til tw10428.bak
 6. Åbn Photoshop, og se at den nu er på engelsk.

 

 

Kan du ikke se endelser på dine filer?

Windows viser normalt ikke endelser på dine filer, altså endelser såsom .jpg, .png, .exe osv.

Dette kan laves om ved at ændre indstillingerne for mappevisninger - Følg nedenstående opskrift, og du kan derefter se endelser på alle dine filer.

 1. Du skal åbne en tilfældig mappe på din copmuter - hvilken mappe det, er er underordnet.
 2. I toppen af mappen kan du se 4 menu punkter: "Fil, Hjem, Del, Vis" - Tryk på Vis
 3. Så åbner der sig en menu linje nedenunder de 4 menu punkter. - På den nye menu linje find "Indstillinger" og tryk på den.
 4. Her åbner der sig et vindue med titlen: "Mappeindstillinger" - I toppen af vinduet tryk på fanebladet  "Vis"
 5. Her kan du se under "Avanceret indstillinger" en liste over mappeindstillinger. - Find "Skjul filtypenavne for kendte filtyper" og deaktiver den.
 6. Nu skal du trykke på knappen "Anvend på mapper" - Det vil anvende disse ændringer på alle dine mapper på din computer.
 7. Nu burde du kunne se endelser på alle filtyper på din computer.

22 ting du ikke må sige til en fotograf

Kender vi ikke alle det, at vi er ved at gøre klar til at tage nogle billeder til en "konfirmation, fødselsdag, (sølv, guld, kobber ...) bryllup eller noget helt andet" og så kommer der den her person hen til dig som altid lige skal give sine råd, eller gode kommentarer med.

 

Nogle af dem kommer her:

  1. Hvilket kamera bruger du? - Aha! jeg har et bedre et
  2. Kan du få mig til at se lidt yngre/tyndere/bedre ud?
  3. I disse dage gør kameraet jo alt for dig
  4. Jeg har en super fed opgave til dig! - Der er ingen penge, men der er tonsvis af omdømme!
  5. Hvor mange megapixels har den der dims?  6. Vi har slet ikke brug for en fotograf, jeg skyder bare billederne med min iPhone!
  7. Hey kan du ikke komme til mit bryllup? - og så gerne tage dit kamera med?
  8. Kender du alle indstillinger til den der tingest?
  9. Har du gået på fotoskole? Har du en eller anden form for uddannelse?
  10. Kan du ikke bare tilføje det i Photoshop senere?
  11. Kan du få mig til at stå oppe på toppen af et bjerg?
  12. Jeg er såååååå misunderlig, det eneste du skal gøre er at trykke på den knap!
  13. Du kan ikke kalde fotografi for en rigtig kunst, det er jo ikke ligesom at male.
  14. Hvilke 'linser' bruger du? Hvilke indstillinger? Hvad er din blænde? Hvor mange Kelvin grader bruger du til hvidbalancen?  15. Altså det der fotografi halløj, det er mere en hobby, ikke sandt?
  16. Du er sååå dygtig, kan jeg sende nogle selfies som du skal redigere?
  17. Digital fotografi er jo super nemt. De rigtige fotografer, var dem hvor alt blev gjort på film.
  18. Hvornår er billederne klar?? - Jeg vil nemlig gerne uploade dem til Facebook!
  19. Kan du ikke tage mit Facebook cover billede, jeg skal nok tagge dig!
  20. Seriøst?!! - Så meget for at tage billeder?
  21. Får jeg RAW filerne?
  22. Så du er til fotografi, hvad er dit rigtige arbejde så?

Hvornår skal man bruge JPEG, GIF eller PNG?

Når man arbejder med billeder, og der eksisterer forskellige typer af formater, kan der nemt opstå tvivl om hvilket format man skal bruge til hvilke formål og situationer.

Vi vil prøve at belyse dette problem en smule, og give lidt information om de tre gængse filtyper til billede og nogle klare regler om hvornår man bruger det ene frem for det andet, og hvorfor.

 

Filformater

Et filformat er ikke bare et "efternavn" på en fil, som for eksempel MitBedsteBillede.jpg eller MinStoreBog.pdf, men kun en nem måde at genkende filerne på. Sådan et efternavn kan afkodes af mennesker, og derved nemmere at forstå hvilket format denne fil er, ligeledes er det nemmere for din computer af finde det rette program til at åbne filen.

Med andre ord, man ændrer ikke filen ved at kalde MitBedsteBillede.jpg for MitBedsteBillede.pdf - indholdet er stadig det samme, og kan stadig forstås af et program som allerede kan åbne .jpg filer.

 

 Hvad er forskellen så?

Indholdet af filen - er det korte svar.
Generelt for filer, kan de indeholde alverdens ting - og have været gennemgået en del processer så som komprimering, hvilket er lidt ude af scope for dette blog indlæg.

 

JPEG - Joint Photographic Experts Group [jay-peg]

Det mest brugte format i kameraer i dag hedder JPEG eller JPG, og ved brugen af denne får man en hel del fordele.

JPEGs første version blev udviklet tilbage i 1986 og var et format som var tiltænkt at kunne komprimere billeder med meget lidt tab.
Siden 1986 er der sket en del med JPEG formatet, og i dag kan man komprimere billeder med 60%-75% (og kaldes en 'lossy compression', altså man taber lidt data ved at bruge JPEG)

 

Kvalitet 100%Kvalitet 50%Kvalitet 30%Kvalitet 10%

 Billederne her, som er skudt af Leif Thøisen og er et billede af Hamborg Rådhus, kan man tydelig se at forskellige komprimeringer forringer kvaliteten af billeder gevaldigt. Billede 1 er med 100%, derefter 50%, 30% og så 10% i kvaliteten. Altså jo lavere kvalitet jo højere komprimering og derved også mindre størrelse billeder. (Hent gerne billederne ned og se deres faktuelle størrelse, da EXIF er fjernet på alle under 100%, vil dette ingen forskel gøre)

 

JPEG bliver brugt når en lille filstørrelse er vigtigere end kvaliteten, altså enten ved visning på hjemmesider, afsendelse i e-mails eller lignende. De udnytter at det menneskelige øje ikke kan se farve detaljer så godt som det ser mørke og lyse detaljer, og derfor oftre lidt farve detaljer for at mindske filstørrelsen.

JPEG kan bruges på rigtig mange platforme, så som Windows, Mac og Linux, såvel som mange browsere, Firefox, Chrome, Internet Explorer osv.

 

GIF - Graphics Interchange Format

GIF blev udviklet tilbage i 1987 og var tiltænkt at man skulle kunne sende billeder hurtigt over en langsom netværksforbindelse

Kan vise lavere kvalitet og indlæse en bedre kvalitet bagefter - altså ved gif kan man bruge teknikken interlacing og progressive loading. Det betyder at selve indlæsningen af gif billedet, kan starte ved at indlæse "halv-delen" af billedet, og så progressivt indlæse resten - det forøger hastigheden på indlæsningen.

Komprimeringen af gif bruger 'dithering' som betyder at to pixel med samme farve, bliver kombineret til en og derved reducerer antallet af farver, og derved igen reducerer størrelsen.

GIF kan animeres og de er ofte de små billeder fra clip-art man ser som kan bevæge sig.

GIF tillader at man bruger en gennemsigtig farve, som er smart da et billede skal være en firkant, og hvis ens billede ikke passer til en firkant vil man få en solid farve på stedet som billedet ikke fylder ud.

 

PNG - Portable Network Graphics

PNG er udviklet tilbage i midten af 1990, og blev udvilket da GIF kom med et patent, så udviklerne kom med deres egen variant som er en kombination af JPEG og GIF.

PNG har en komplet 'lossless' kompression, ergo er der ingen data tab ved at komprimere med PNG.

PNG har to forskellige formater, det ene hedder PNG-8 og det andet hedder PNG-24 og tallet antyder antallet af bit farver. Så PNG-8 er et 8-bits farve billede, hvor PNG-24 er et 24-bits farve billede.

PNG-8 er meget ens som GIF, og kan indeholde 256 forskellige farver og én gennemsigtig farve, dog er PNG-8 mindre end GIF.

PNG-24 kan indeholde over 16 millioner farver, og har en 'lossless' kompression som betyder at den er større end JPEG.

 

Jeg har snakket om den her "gennemsigtige farve" som man kalder Alpha Channel. PNG har muligheden for at grandvist gå fra en farve til mindre og mindre blive gennemsigtig, ved at justere alpha channel.

PNG bliver ofte brugt til hjemmeside billeder og logoer som kræver at noget på billedet er gennemsigtig, og billeder fra kameraer hvor strørrelsen på billedet ikke er et problem.

 

 

Hvad skal jeg så bruge?

Med den baggrundsviden som er skrevet ovenfor, så burde du nu kunne træffe et valg om hvilket format du mener er bedst. Jeg lister lige nogle gængse brugsgrunde.

 

JPEG

 • Stilbilleder
 • Fotografier
 • Mange farver
 • Skygger mellem lys og mørk

GIF

 • Animationer

PNG

 • Web billeder (PNG-8)
 • Logoer som indeholder gennemsigtighed eller en overgang mellem billede og gennemsigtig
 • Billeder som er ved at blive redigeret (PNG-24)
 • Komplekse billeder som fotografier, hvis filstørrelse ikke gør noget (PNG-24)

 

Husk at hvis du har valgt at bruge JPEG direkte fra kameraet, så vinder du ingen kvalitet ved at gemme filen som et PNG billede. Komprimeringen er allerede sket i kameraet, og dataen er derfor tabt.

Hvis du er hardcore fotograf og skyder alle dine billeder i RAW (hvilket er en helt anden snak) så ved du også hvor vigtig det er at altid beholde originalerne (altså RAW filerne) og redigere filerne og gemme som som enten JPEG, GIF eller PNG.

 

Nu ved du i hvert fald lidt om de 3 forskellige gængse typer man bruger, og hvad de hver især kan tilbyde og deres ulemper.

Framia siden accepterer alle tre formater, men bliver dog skaleret mindre til visning på hjemmesiden, da ellers det ville tage meget lang tid at indlæse en side for en besøgende.