Dette er ikke bloggen du ledte efter!

Søg indlæg

Bokeh

Der er mange som spørger "Hvad er bokeh?" og hvordan laver jeg det med mit kamera.
Jeg vil forsøge at forklare præcis hvad bokeh er, og hvordan du kan udnytte dit kamera, eller rettere dit objektiv, til at opnå en bokeh effekt.

 

Hvad er Bokeh?

Er det ikke bare en uskarp baggrund? - og jo, med lidt god vilje kan man godt sige at det "bare" er en uskarp baggrund.

Men det er bare ikke kun en uskarp baggrund - det er hele effekten et objektiv laver ved et lavt blænde-tal (eksempelvis f/2,8 eller f/1,4).

Objektiver laver forskellige "mønstre" på baggrunden, når man stiller objektivet til et lavt blændetal.

Når et objektiv er sat til et lavt blændetal, så vil åbningen være meget stor (Se nedenstående billede som eksempel)


Som du nok allerede ved betyder et lavt tal, stor åbning og stort tal lille åbning. Derfor betyder "en stor blænde" nemlig "et lille blænde tal" - Så jeg holder mig altid til ordene "stor/lille blænde-tal" - Da jeg synes det er mere intuitivt at tænke på talstørrelse.

 

Bokeh definitionen: "the way the lens renders out-of-focus points of light"

 

Kan jeg ikke bare lave Bokeh effekt i mit photoshop bagefter?

Teoretisk set kan du godt lave bokeh effekt i Photoshop, men det er bare meget nemmere og hurtigere at lave med et objektiv og ikke nær så besværligt som det ville være hvis du skulle redigere billedet i Photoshop.

 

Lad os se på nogle eksempler af Bokeh effekten:

Lasse Hansen Her kan man se at objektet i midten står skarpt og baggrunden er uskarp - dog hvis man kigger nøje efter, kan man se at baggrunden også har nogle aftegninger, disse aftegninger kalder man "Bokeh".

Exif: NIKON D600 Objektiv 50mm Blænde: f/2.8 Lukkertid: 1/200s ISO: 100

Fotograf: Lasse Hansen Olesen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://framia.org/api/file?id=5866&w=1200&h=800

Her ses endnu en blomst hvor baggrunden er uskarp, men det kræver ikke noget trænet øje for at kunne se at baggrunden på billedet foroven og dette billede er forskellig.

Læg mærke til at objektivet har tegnet nogle runde aftegninger.

 

 Fotograf: Jeanette Jensen

 

 

 

 

Hvordan laver jeg selv "Bokeh" effekten?

Du har sikkert allerede lavet den mange gange. Jeg kan i hvertfald se på Framia at en del af medlemmerne laver "Bokeh" effekt på deres billeder, måske endda uden selv at vide det.

Som du allerede nu har lært, er bokeh ikke kun en uskarp baggrund, altså det er ikke kun at bruge et lavt blændetal. Alt afhænger af dit objektiv. Ja du læste desværre rigtig, hvis du vil have rigtig flotte aftegninger, skal du bruge/købe et objektiv der tegner rigtig flotte aftegninger.

 

Så hvis du skal ud at købe et nyt objektiv, så enten spørg om du må prøve det på dit kamera først, eller slå op på internettet hvordan objektivet tegner og se nogle billeder.

Det er oftest macro og portræt objektiver man ønsker skal tegne en fik bokeh effekt.

 

Husk på hvem der laver billedet! - Jeg ser desværre ofte at folk har misforstået hvor der flotte billede kommer fra, så jeg vil liste rækkefølgen op på hvad der er vigtigst, når et flot billede skal laves:

 1. Fotografen - En uerfaren fotograf med dyrt udstyr tager ikke flotte billeder
 2. Objektiv - Det er glasset i ens objektiv der er vigtig, så invester gerne i et godt objektiv.
 3. Kameraet - Vi kan selvfølgelig ikke undvære kameraet, og ja megapixels betyder da noget - men uden punkt 1 og 2 vil dit billede aldrig blive godt.

 

Jeg håber du har lært lidt om bokeh effekten, og vil ud at skyde nogle fede billeder vi kan få lov at se på Framia!

Hvordan ser jeg om mine billeder bliver brugt af andre?

I dag er det uhyre let at kopiere et digitalt billede og sætte det ind lige hvor man ønsker. Det sker desværre alt for ofte at ens billede bliver brugt/misbrugt.

Det kan endda være større danske medier som tager dit billede og bruger det på deres nyhedsside eller på deres trykte aviser/magasiner.

 

Reglerne gælder selvfølgelig for alle, om du er et stort nyhedsbureau eller om du er en enkelt person, så skal paragrafferne overholdes.

I dette indlæg hvis jeg grave lidt dybere i hvordan man kan opdage at nogen har "stjålet" eller måske bare lånt dit billede, og så vil jeg i næste opslag skrive om hvad man så gør når du har opdaget at nogen har stjålet dit billede.

 

Hvor bliver mit billede brugt?

Det er egentlig ikke så let at finde ud af hvor dit billede bliver brugt, der skal man helst besøge alle hjemmesider der findes, og så kigge hvert billede efter om det skulle være dit billede, eller måske et redigeret billede der ligner dit.

Det både har og gør Google heldigvis for os hele tiden. Via Google kan man lave en omvendt billedsøgning, altså give Google et billede og spørge om den kan finde et lignende billede (måske endda et præcis match)

Se Googles omvendt billedesøgning her: https://www.google.dk/imghp

 

 

Tryk på kameraet, og enten skriv en url på hvor dit billede befinder sig (det kunne være her på Framia) eller upload dit billede til Google.

 

 

En af de aller første omvendt billedesøgninger der fandtes, og stadig findes og er rigtig god hedder TinEye.com

TinEye fungerer på samme måde som Google gør, men TinEye er udelukkende brugt til at finde kopier af ens billede brugt ude på internettet, hvor Google også kan finde billeder der ligner dit, altså ikke nødvendigvis det samme billede.

 

 

Hvad gør jeg så hvis mit billede bliver brugt?

Det kommer lidt an på hvad du ønsker. Du kunne ønske at vedkommende skal fjerne dit billede fuldstændig, eller du kunne ønske dig at de skal betale for at bruge dit billede, eller måske bare krediterer dig ved at skrive dit navn på billedet eller måske et link til din hjemmeside/instagram profil.

Jeg ville selv kontakte vedkommende hvis det er muligt at finde nogen kontakt oplysninger.

Bliver dit billede vist på en .dk domæne, kan du slå domænet op på https://www.dk-hostmaster.dk ved at skrive domænet i "Er dit ønskede .dk-domænenavn ledigt?" og derefter kommer der en ny knap frem nedenunder som du skal trykke på. Knappen hedder: se detaljer.

 

Så kan du se hvem der ejer domænet, og lave et Google søgning på om du kan finde nogle kontakt oplysninger.

Det aller bedste i de fleste sager (altså før vi bringer retten ind i billedet) er at kontakte personer der har overtrådt loven, for at fortælle dem at de overtræder lovgivningen ved at bruge dit billede og du ønsker kompensation i en eller anden form.

Det er ikke altid personen der bruger dit billede, ved at de har gjort noget forkert - eller det kan også forekomme at dit billede bare er så godt, at de ikke kunne finde et andet og ikke kunne kontakte dig, og derfor brugte det alligevel.

Husk på at det ikke altid er penge der er bedst at få ud af sådan en sag. Lad os tage et eksempel: Hvis nu Ekstrabladet har "lånt" et af dine billeder uden at spørge og du opdager dette. Så laver du en sag på hændelsen og en dommer vurderer at dit billede er 500kr værd, og Ekstrabladet så skal betale 500kr til dig og muligvis også en bøde (som du dog ikke får en del af) - Så har du kun tjent 500kr på et billede.

Hvis du i stedet for, kan få dem til at skrive dit navn, hjemmeside, instagram profil nedenunder billedet og dette kan give en del mere trafik eller kunder i butikken, så har du muligvis tjent endnu mere.

 

Endnu en ting du skal være opmærksom på, er hvis dit billede bliver brugt på en hjemmeside i udlandet, og du ikke har mulighed for at kontakte ejeren af siden, så er det meget svært at trække dem i den danske ret og forhåbentlig vinde en sag.

 

Jeg vil bare have nogle penge for mit billede!

 Hvis du bare vil have personen, der har snuppet dit billede, ned med nakken, og helst så dyrt som muligt (jeg dømmer dig bestemt ikke, fordi sådan ville jeg selv have det) - Så skal du kontakte nogle af de gratisse retshjælp ved ophavsretskrænkelse af billeder.

En af disse kunne være https://not-allowed.dk/ som har en "No Cure No Pay" politik, som betyder at du kun behøver at betale nogle omkostninger, hvis du vinder.

De kræver kun at du kan dokumentere at du ejer billedet, og hvordan gør du så det?

 

Hvordan dokumenterer jeg, at jeg ejer et billede?

 

 • Gem altid originalen på din computer - så det billede der bliver stjålet er et komprimeret billede (så som jpg eller png) og du beholder dit raw format på computeren
 • Gem altid flere fra samme shoot, da dette kan bevise at du har flere billeder af det samme, hvilken tyven ikke kan bevise
 • Du kan bruge archive.org som fungerer lidt som Google, da de besøger en del sider og gemmer så en kopi hos dem selv, du kan så dokumentere at dit billede blev uploaded på denne hjemmeside, på et bestemt tidspunkt.
 • Send billederne til dig selv via en offentlig e-mail adresse, eksempelvis Gmail.com eller Yahoo, Hotmail og lignende. På den måde har du en kopi af billedet som du ikke kan manipulere, og dette er godkendt af domstolene.
 • Tilføj et vandmærke på dit billede. Ja sådan et kan for det meste redigeres væk, men vil også efterlade det stjålne billede i en redigeret format, som man senere kan analysere og finde frem til at det har været redigeret.
  Det er selvfølgelig ikke det pæneste at have et vandmærke på billederne, og især ikke billederne på Framia.org - men man kan se det som et signatur som malere også bruger på deres billeder.

 

Hvis du lægger et billede op på internettet, så husk altid at skrive nogle kontaktoplysninger på billedet. Brug helst ikke din e-mail, da du derfor bare vil få en del spam tilsendt. Brug hellere en Facebook side, en Instagram konto eller din hjemmeside hvor man kan kontakte dig på. Gør livet nemt for folk der gerne vil bruge dit billede, og fortæl altid hvad de må bruge dit billede til.

 

Mit næste blogindlæg kommer til at være om Creative Commons, altså hvordan du skal skrive licenser på dit billede og rent faktisk give lov til at dit billede kan blive brugt, og ikke mindst hvor og hvordan de må bruges.

 

Skift sproget i Photoshop CC til Engelsk

Er du også en af de mange fotografer der bruger Photoshop til at finpudse dine billeder, og har du også opdaget at man i dag kan få Photoshop CC på dansk?

 

Jeg selv blev ret så overrasket da jeg så at Photoshop nu pludselig var på dansk, og at jeg intet kunne finde længere. Ligeledes alle de mange guides der findes på nettet som ofte er på engelsk, nu ikke rigtig kan bruges da du hele tiden skal lede efter den rigtige knap.

 

 

Skift sproget til engelsk

Det er heldigvis nemt at skifte sproget fra dansk til engelsk, det eneste du skal gøre er at omdøbe en enkelt fil.

Luk for dit Photoshop og udfør nedenstående:

 1. Find din installation af Photoshop (Mit er installeret på: C:\Program Files\Adobe )
 2. Åbn dit Photoshop (Kan hedde: Adobe Photoshop CC 2015)
 3. Åbn mapperne: Locales -> da_DK -> Support Files
 4. Find derefter filen: tw10428.dat
  1. Her er det vigtigt at du kan se endelser på dine filer (Standart windows instilling er at du ikke kan - Se nedenfor hvis du ikke kan)
 5. Omdøb så filen fra: tw10428.dat til tw10428.bak
 6. Åbn Photoshop, og se at den nu er på engelsk.

 

 

Kan du ikke se endelser på dine filer?

Windows viser normalt ikke endelser på dine filer, altså endelser såsom .jpg, .png, .exe osv.

Dette kan laves om ved at ændre indstillingerne for mappevisninger - Følg nedenstående opskrift, og du kan derefter se endelser på alle dine filer.

 1. Du skal åbne en tilfældig mappe på din copmuter - hvilken mappe det, er er underordnet.
 2. I toppen af mappen kan du se 4 menu punkter: "Fil, Hjem, Del, Vis" - Tryk på Vis
 3. Så åbner der sig en menu linje nedenunder de 4 menu punkter. - På den nye menu linje find "Indstillinger" og tryk på den.
 4. Her åbner der sig et vindue med titlen: "Mappeindstillinger" - I toppen af vinduet tryk på fanebladet  "Vis"
 5. Her kan du se under "Avanceret indstillinger" en liste over mappeindstillinger. - Find "Skjul filtypenavne for kendte filtyper" og deaktiver den.
 6. Nu skal du trykke på knappen "Anvend på mapper" - Det vil anvende disse ændringer på alle dine mapper på din computer.
 7. Nu burde du kunne se endelser på alle filtyper på din computer.