Hvordan giver man kritik på billeder

by Dan Thøisen


Skrevet for 5 år siden


Jeg oplever meget ofte at folk bliver stødt over at modtage kritik på deres billeder fra andre, så jeg har samlet nogle gode råd til både afsenderen og modtageren af kritikken her.

 

 

1. Gør op med dig selv om du ønsker kritik

Først og fremmest skal du gøre op med dig selv om du egentlig ønsker kritik på dit arbejde. Hvis du ikke ønsker kritik eller nogen form for kommentar, så burde du ikke vise det i det offentlige rum (Facebook, Blogs, Twitter osv.) - Forvent at hvis der er et input felt som besøgende kan skrive i, så vil du modtage kommentarer og kritik på dit arbejde.

Fotograf: Kim Thøisen

2. Konstruktiv kritik (eller destruktiv)

Konstruktiv: som tjener et brugbart og positivt formål; opbyggende (ordnet.dk)

Skriv hvad fotografen burde gøre bedre eller anderledes, end at fortælle hvad du ikke bryder dig om. Lad mig komme med to forskellige eksempler.

1. "Sænker du blændetallet en smule, får du et lidt lysere billede og du burde rette horisonten op så den er i vater og du kan med fordel også bruge stativ næste gang, da dit billede er en anelse sløret"

2. "Dit billede er for mørkt, og vandet hælder nu nærmest ud af min skærm og så er dit billede meget sløret"

Jeg ved at du er skarp, og har nok allerede luret hvilken sætning der er konstruktiv og hvilken der er knap så konstruktiv.

Modtageren af sætning 1 har nogle konkrete ting at tage fat i, så som at sænke blændetal, rette horisonten og bruge stativ.

Modtageren af sætning 2 ved at billedet er mørkt, skævt og sløret. - Her er det ofte at afsenderen forventer at modtageren ved hvordan man lysner et billede, eller hvordan man sørger for at horisonten er i vater, eller hvorfor man bruger stativ.

Hvis modtageren havde vidst alle disse ting, ville han jo nok have overholdt dem :)

 

3. Er du den rigtige til at give kritik?

Har du 40 års erfaring med dit gamle analoge Leica kamera som du har skudt over 4.000.000 billeder med, og ved alt hvad der er at vide på kamera området.Så kommer der den her unge fotograf som netop har lært HDR [High Dynamic Range] Fotografering, som ønsker et par kommentarer med på vejen. Hvis du aldrig har taget et HDR billede før, så overvej om du er den rette til at give denne kritik (også selvom du har 40 års erfaring)Hvis du bare kan lide at høre på dig selv, men ikke kan komme med en saglig begrundelse på dine kritiske punkter - bør du også overveje om du er den rette til at ytre din kritik.Hvis du mener at modtageren får stor gavn af din kritik, og du har noget at byde ind med - så skal du være velkommen til at dele.

 

4. Start positivt

Fotografi, billeder og kunst er det mest subjektive område jeg kender, så der er lige så mange meninger som mennersker på denne jord.

Hvis din kritik er på skrift, er det meget svært at få et tonefald og kropsprog - så staFotograf: Dan Thøisenrt gerne din kritik med nogle få gode punkter som du kan rose før du giver din konstruktive kritik.

Eksempelvis: "Det er super godt at se at du har formået at holde din horisont helt lige, og så kan jeg rigtig godt lide at du har valgt et lavt blændetal som gør din baggrund lækker uskarp .... [indsæt her konstruktiv kritik]"

 

5. Vær god til at modtage kritik

Som nævnt i punkt 4. at fotografering er subjektivt og der er lige så mange meninger som personer, betyder også at du ikke behøver at være enig med personen som giver dig kritik. Der er ikke et endegyldigt facit på et billede.

Husk på at afsendere af kritkken har brugt tid på at konstruere noget kritik til dig, hvis så afsenderen ikke er god til at formidle denne kritik, ændrer det ikke på at de selv har gjort sig umage for at hjælpe dig. Hvis ikke du er enig med hvad de siger, er du altid velkommen til at mod argumentere på en saglig måde hvorfor du er uenig.

Hvis du mener at afsenderen ikke kommer med noget særligt konstruktivt, og du ikke mener at du kan bruge rådene til noget. - Så er du altid velkommen til at spørge om specifikke ændringer, som for eksempel: "Jeg er lidt i tvivl om hvad du mener, kan du ikke være lidt mere specifik?" eller "Kan du ikke komme med et eksempel på hvordan man gør [billedet lysere, retter horisont eller gør det skarpt etc.]".

Jeg oplever ofte at kritik bliver modtaget personligt, da afsenderen ikke fik formidlet budskabet på den rette måde. Dette resulterer oftest i at begge to bilver uvenner.

Altid husk at afslutte med et tak - om du er enig eller ej, kan du altid takke for deres tid.

 

6. Hvad skal du egentlig bruge kritik til?

Husk nu på hvad kritik kan bruges til... - Kritik har ét formål og udelukkende ét formål!!

Formålet er at blive bedre! - Så hvis din kritik du afsender eller modtager ikke kan biddrage med at du/modtageren bliver bedre, så lad helt være.

 

 

Fotograf: Benthesfoto@gmail.com

 

 


Skriv en kommentar:


Søg indlæg

Farvelæg sort hvide billeder - Komplet guide til at få sort hvide billeder til at få lidt farve

Du har sikkert, som så mange andre, gamle sort hvide billeder i skuffen eller skabet som godt kunne bruge en kærlig hånd med lidt farve.

Har du tænkt, hvordan farvelægger man S/H billeder?

Det er for det meste muligt i dit favorit billederedigeringsprogram så som Photoshop eller Gimp, men det kan godt være en lang og besværlig process at få farvelagt billeder i de ovennævnte programmer.

 

Er der ikke en nem måde at farvelægge S/H billeder?

Jo det er der, jeg ved ikke om det er den nemmeste måde, men helt sikkert nemmere end at skulle tegne og male i Photoshop.

Jeg bruger selv en hjemmeside der hedder https://www.colorizephoto.com hvor du kan uploade dit S/H billede, og uploade nogle reference billeder med de farver du ønsker dit S/H billede skal have.

Et eksempel kunne være dette billede: